NOS Nieuws

Onderzoek criminaliteit rond azc's moet 'feiten van emoties scheiden'

Het onderzoeksbureau van het ministerie van Veiligheid en Justitie, het WODC, start een onderzoek naar de invloed van azc's op de criminaliteit in de directe omgeving. Het ministerie stelt dat discussies over de komst van azc's nu vaak op basis van emoties worden gevoerd en niet op basis van feiten.

Het onderzoek begint binnen enkele weken en moet kort na de zomer klaar zijn. De onderzoekers koppelen de bsn-nummers van vluchtelingen aan de databank van de politie en cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daaruit moet blijken of vluchtelingen zich crimineler gedragen dan mensen die in de buurt wonen van een azc.

Onderzoeken

Uit onderzoek van de NOS vorig jaar onder ruim twintig gemeenten met een groot asielzoekerscentrum bleek dat de criminaliteit in de omgeving door de komst van de asielzoekers niet was toegenomen.

In januari bleek uit onderzoek van het WODC dat de criminaliteit onder asielzoekers die hier in de jaren negentig kwamen drie keer hoger is dan onder autochtone Nederlanders. Het gaat vooral om vermogensdelicten die werden gepleegd door alleenstaande jonge mannen.

In 2006 liet het kabinet-Balkenende onderzoek doen naar criminaliteit onder asielzoekers. Daaruit bleek dat asielzoekers iets vaker bij criminele activiteiten betrokken waren dan autochtonen, maar minder vaak dan andere allochtone groepen. Ook bleek dat veruit de meeste criminaliteit in het asielzoekerscentrum plaatsvond en niet daarbuiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl