NOS Nieuws

Bezetters wildpark Oregon bereid zich over te geven

De laatste vier bezetters van een gebouw in het Malheur National Wildlife Refuge in de Amerikaanse staat Oregon, zijn bereid zich over te geven. Een van hen heeft tegen een internetradiostation gezegd dat ze van plan zijn vandaag hun schuilplaats te verla/ten. Dat zou zijn om 17.00 uur Nederlandse tijd.

Agenten van de FBI hebben gisteren nieuwe barricades opgericht. Die liggen een stuk dichter bij de plek waar de vier nu zitten. Dat deden ze nadat een van hen met een auto het terrein af probeerde te rijden. Toen agenten hem wilde benaderen, reed hij met hoge snelheid weer weg.

Volgens een woordvoerder wordt er onderhandeld met de actievoerders en wordt er alles aan gedaan om de impasse zonder geweld te beëindigen. De bezetting duurt inmiddels al veertig dagen.

Dode

Eind januari werd al een poging gedaan een einde te maken aan de bezetting. Daarbij kwam een actievoerder om het leven en werden acht mensen gearresteerd. Een van hen was de leider van de bezetting, Armon Bundy. Hij riep onlangs de vier overgebleven actievoerders al op om te stoppen met hun actie.

De bezetting begon na een vreedzame demonstratie in een plaatsje in de buurt van het natuurpark in Oregon. Enkele activisten namen daarna bezit van een overheidsgebouw in het park, dat op dat moment gesloten was.

Anti-overheid

De bezetters kwamen op voor twee boeren die in de gevangenis zitten voor het in brand steken van overheidsgrond. Naar eigen zeggen deden de boeren dat preventief om hun huizen te beschermen tegen bosbranden. Zij wilden zelf overigens vanaf het begin niets te maken hebben met de bezetting.

In het Westen van de VS wordt al jaren strijd gevoerd over het beheer van natuurgronden. Actievoerders vinden dat de overheid gebieden moet afstaan aan boeren en houthakkers. Anti-overheidsmilities sloten zich aan bij de actie in Oregon. Zij zien de zaak als een symbool voor de strijd van vrije Amerikanen tegen de overheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl