NOS Nieuws

FBI-beelden Oregon: doodgeschoten verdachte zou naar wapen grijpen

De FBI heeft een video vrijgegeven waarin een van de bezetters van een natuurpark in de staat Oregon naar zijn jaszak zou reiken voordat hij werd doodgeschoten bij zijn arrestatie. Dat duidt er volgens de politie op dat hij een wapen wilde pakken om te schieten.

Volgens de autoriteiten had de 54-jarige Robert LaVoy Finicum inderdaad een wapen bij zich toen hij dinsdag na een achtervolging werd klemgereden door de politie.

Beelden van dodelijke schietpartij in Oregon

LaVoy Finicum was de woordvoerder van een groep activisten die al drie weken het hoofdkwartier van het Malheur National Wildlife Refuge in Oregon bezet houden. De directe aanleiding daarvoor was een protest tegen de gevangenhouding van twee boeren, Dwight en Steve Hammond, die zijn veroordeeld voor het platbranden van overheidsgrond in 2012. Ze moeten nog vier jaar van hun straf uitzitten.

Dwight en Steve Hammond houden vol dat ze de brand preventief hebben gesticht om hun bezit te beschermen tegen bosbranden. Opvallend is dat de familie Hammond niets met de bezetting te maken wil hebben.

In het westen van de VS wordt al jaren strijd gevoerd over het beheer van natuurgronden. Actievoerders vinden dat de overheid gebieden moet afstaan aan boeren en houthakkers. Anti-overheidsmilities hebben de bezetting van het natuurpark aangegrepen om te demonstreren tegen de overheid. Zij kwamen speciaal voor de bezetting naar Oregon toe.

Confrontatie

In een poging de bezetting te beëindigen, arresteerde de politie acht mensen, onder wie de leider van de actie Ammon Bundy. Die voerde al eerder actie voor het teruggeven van federaal land aan boeren en houthakkers.

Zijn vader, Cliven Bundy, was in 2014 verwikkeld in een strijd met de overheid over rechten om zijn vee te laten grazen in de staat Nevada. Toen agenten vee in beslag wilden nemen, kwam het tot een confrontatie, die uiteindelijk met de inzet van politiehonden, helikopters en sluipschutters werd beëindigd.

Duidelijkheid scheppen

Op de videobeelden van de FBI is te zien dat LaVoy Finicum in een witte truck op de vlucht is als de politie ook hem probeert te arresteren. Terwijl hij de politiebarricade probeert te ontwijken, rijdt hij bijna een agent aan.

Als zijn wagen vast komt te zitten in de sneeuw, stapt LaVoy Finicum uit. In eerste instantie steekt hij zijn handen in de lucht, maar daarna reikt hij volgens de politie met zijn rechterhand naar zijn jaszak. Op dat moment wordt hij neergeschoten.

"Hoewel het beeld van LaVoy Finicums dood schokkend is, laten we het toch zien om duidelijkheid te scheppen", zei een FBI-agent op een persconferentie. LaVoy Finicum zou volgens zijn familie namelijk geen bedreiging hebben gevormd voor de politie.

Of LaVoy Finicum daadwerkelijk naar zijn wapen greep, wordt niet helemaal duidelijk uit de beelden. Volgens een medepassagier die getuige was van het voorval deed hij dat niet. "Hij hield zijn handen in de lucht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl