Joy Zakary (l) en Francisca Mununga
NOS Sport

Keniaanse atleten konden schorsing afkopen

Twee Keniaanse atleten, die beiden een dopingschorsing van vier jaar uitzitten, hebben verklaard dat zij in ruil voor zo'n 22.000 euro een gedeelte van hun schorsing konden afkopen bij de algemeen directeur van de Keniaanse bond, Isaac Mwangi.

400-meterloopster Joy Zakary en hordenloopster Francisca Koki Manunga werden bij de WK van 2015 in Beijing betrapt op het gebruik van furosemide, een maskeringsmiddel. Het tweetal heeft nu verklaard dat Mwangi hen op 16 oktober 2015 heeft gevraagd om per persoon 2,5 miljoen Keniaanse shillings te betalen in ruil voor strafvermindering.

Nadat beide atletes dit niet konden betalen kregen zij op 27 november te horen dat ze voor vier jaar zijn geschorst door de Keniaanse bond.

Isaac Mwangi doet de beschuldigingen af als onzin

Mwangi heeft de beschuldigingen afgedaan als "een grap" en zegt dat hij de atletes nog nooit afzonderlijk gesproken heeft. Ook verklaart hij dat de bond de macht niet eens heeft om straffen te verminderen.

De verklaring van Zakary en Koki Manunga voedt eens te meer de vermoedens over corruptie en misstanden binnen de Keniaanse atletiek. Recent heeft het wereldantidopingagentschap WADA zijn twijfels uitgesproken over het dopingbeleid van Kenia. In november vroeg het WADA de Keniaanse bond om uitleg inzake het dopingbeleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl