Het logo van Nestlé, het bedrijf dat niets meer met de IAAF te maken wil hebben
NOS Sport

Sponsor Nestlé breekt per direct met IAAF

Nestlé heeft met onmiddellijke ingang het sponsorcontract met de internationale atletiekfederatie IAAF opgezegd. Het voedingsmiddelenbedrijf laat in een verklaring weten dat de opeenstapeling van doping- en corruptieschandalen van de laatste tijd aanleiding zijn om met de atletiekfederatie te breken.

"We geloven dat alle negatieve publiciteit rond de IAAF onze reputatie kan schaden. Daarom verbreken wij onze overeenkomst met de IAAF", stelt Nestlé in de verklaring. De sponsordeal zou nog een jaar doorlopen.

De IAAF lijkt het besluit van Nestlé nog niet te willen accepteren en laat weten dat het nog in gesprek is met Nestlé "over het laatste jaar van de vijfjarige overeenkomst".

Adidas

Stapt Adidas als volgende op?

Zo'n twee weken geleden meldde de BBC dat ook Adidas op het punt stond het sponsorcontract met de IAAF op te zeggen. De sportkledingfabrikant heeft die berichten niet bevestigd, maar ook niet ontkend.

Van Adidas is bekend dat het strikte anti-dopingclausules in de sponsorcontracten heeft laten vastleggen. "Daarom staan we in nauw contact met de IAAF om meer te weten te komen over hun hervormingsplannen", meldde Adidas destijds.

Adidas heeft een doorlopend sponsorcontract tot 2019, wat de IAAF zo'n zeven à acht miljoen per jaar zou opleveren.

Lamine Diack tijdens de afsluiting van de WK atletiek in Peking

IAAF beschadigd door dopingschandalen en corruptie

De IAAF ligt onder vuur vanwege verschillende schandalen. Die hebben te maken met twee onderzoeken van het werelddopingagentschap WADA. Daarbij bleek dat in Rusland op grote schaal en met steun van de staat doping wordt verstrekt. Bovendien werden atleten afgeperst en zouden positieve dopingtesten worden verdoezeld.

De voormalige top van de IAAF was volgens het WADA daarvan op de hoogte, hield de praktijken in stand en verdiende zelfs geld met de misstanden. De voormalig voorzitter, Lamine Diack, werd vorig jaar november door de Franse politie gearresteerd wegens corruptie. De Senegalees wordt ervan verdacht positieve dopingtesten te hebben verdoezeld.

De nieuwe voorzitter Sebastien Coe heeft de opdracht de geloofwaardigheid van de atletiek te herstellen en ervoor te zorgen dat sponsoren zich niet massaal afkeren van de IAAF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl