Harde waarschuwing IMF voor Oekraïne
Marten Wiegman
Redacteur internationale economie
Marten Wiegman
Redacteur internationale economie
Oekraïne moet snel werk maken van hervormingen en corruptiebestrijding, anders komt het IMF-steunpakket in gevaar.
In een verklaring van de hoogste baas van het Internationale Monetaire Fonds, Christine Lagarde, roept het IMF de regering en president van Oekraïne in ongekend harde bewoordingen op om onmiddellijk in actie te komen en de afgesproken hervormingen daadwerkelijk in gang te zetten.
Het land is volgens Lagarde slachtoffer van jarenlang falend economisch beleid. Sinds twee jaar krijgt Oekraïne leningen van het IMF, van in totaal 17 miljard dollar, om de economie op orde te brengen en om de staatsschuld te kunnen herstructureren. Die leningen worden in delen verstrekt en voordat er weer nieuw geld komt, moet het land aan allerlei voorwaarden voldoen. Vorig jaar kromp de economie met 10 procent.
Corruptie
Vorige week stapte de minister van Economische Zaken op. Naar eigen zeggen werd hij tegengewerkt door corrupte krachten in zijn ministerie die zijn werk saboteerden.
President Porosjenko vroeg hem om desondanks aan te blijven, maar minister Abromavicius gooide de handdoek in de ring. Bij de 'donoren' - naast het IMF zijn ook de EU en de Verenigde Staten grote financiers - kwam zijn vertrek hard aan.
Politieke crisis
Volgens correspondent David Jan Godfroid wordt de kans op een kabinetscrisis in Kiev steeds groter. "Een deel van de regeringscoalitie heeft al geen enkel vertrouwen meer in de hervormingsgezindheid van premier Jatsenjoek en volgens sommige Oekraïense media is president Porosjenko al op zoek naar een nieuwe minister-president", zegt hij. "Het risico op politieke onrust is natuurlijk wel dat er van hervormingen en andere eisen van het IMF voorlopig helemaal niets terechtkomt."
Op 1 januari van dit jaar trad een groot deel van het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de EU in werking. Die overeenkomst is ook bedoeld om Oekraïne hulp te bieden bij hervormingen, bestrijding van corruptie en versterking van de rechtstaat, onder meer door intensivering van de handelsbetrekkingen.
Mocht het IMF daadwerkelijk de stekker uit het hulppakket trekken, dan lijkt de uitvoering van het Associatieverdrag moeilijk te worden. Op 6 april spreekt de Nederlandse bevolking zich via een referendum uit over het verdrag.