Een motoragente in de Marokkaanse stad Marrakesh

Meer landen veilig genoeg voor terugsturen asielzoekers

Staatssecretaris Dijkhoff heeft de lijst met veilige landen uitgebreid zodat asielzoekers die daar vandaan komen sneller kunnen worden teruggestuurd. Het gaat om Ghana, India, Jamaica, Marokko, Mongolië en Senegal.

Marokko en Senegal worden als veilig beschouwd behalve voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders.

De eerstvolgende landen van herkomst die nu worden beoordeeld op veiligheid zijn Algerije, Georgië, Oekraïne, Tunesië en Turkije. Vooral het oordeel over Turkije is van belang, omdat de Europese landen dan meer mogelijkheden hebben om asielzoekers en vluchtelingen naar dat land terug te sturen.

Het veilig verklaren van Turkije is een onderdeel van het asielplan van PvdA-leider Samsom. Die wil migranten die op Griekse eilanden aankomen, per veerboot terugsturen naar Turkije.

Op vakantie

Migranten uit veilige landen worden vanaf 1 maart versneld door de asielprocedure geleid. Hun aanvraag kan in principe meteen worden afgewezen. Zij hebben recht op één gesprek en mogen de uitkomst niet in Nederland afwachten. Ze moeten Nederland direct verlaten en hebben geen recht op opvang.

Het oordeel 'veilig land' heeft niets te maken met reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor bijvoorbeeld vakantiegangers. Een land wordt als veilig land van herkomst beschouwd als de bevolking niet blootgesteld wordt aan foltering of onmenselijke behandeling, of aan vervolging wegens bijvoorbeeld ras of geloof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl