NOS Nieuws

Dijkhoff over plan-Samsom: het zou kunnen werken

Het plan van PvdA-leider Samsom om de migrantenstroom in te dammen zou kunnen werken. Dat zei staatssecretaris Dijkhoff vrijdagmorgen voor aanvang van de kabinetsvergadering. Samsom kwam gisteren met een plan om migranten die op Griekse eilanden aankomen per veerboot terug te sturen naar Turkije.

"Ik vind dat er hele goede dingen in zitten die ik herken in de breedte van aanpak die we in Europa hebben", zei Dijkhoff. "Dit zou kunnen werken, maar we staren ons niet blind op één scenario."

'Plan Samsom zou kunnen werken'

Volgens Samsom is Turkije bereid migranten terug te nemen, op voorwaarde dat de EU per jaar 150.000 tot 250.000 vluchtelingen toelaat. Dijkhoff erkent net als Samsom dat dat niet eenvoudig zal zijn. Er wordt van dag tot dag met Turkije gesproken zegt Dijkhoff, maar "garanderen dat we binnen een paar weken medewerking krijgen kunnen we niet".

Dijkhoff vindt het "onverantwoord om ongecontroleerd maar te wachten hoeveel mensen proberen naar Europa te komen en dan in de samenleving zulke spanningen te hebben" . "De instroom zoals vorig jaar is niet jaarlijks houdbaar".

Bij zijn toespraak bij het EU-voorzitterschap van Nederland zei premier Rutte dat het doel is om de migrantenstroom binnen zes tot acht weken flink in te dammen.

EU kritiek

Dijkhoff leek niet erg onder de indruk van de kritiek van de Europese Commissie gisterenavond op het plan-Samsom.

"Het is ook een snelle reactie op iets dat ze dan uit een krant vernemen via via, dat ben ik wel gewend. Ik vond het belangrijker wat ze de dag ervoor deden: constateren dat Griekenland ernstig in gebreke blijft, waarmee ook de weg open is voor het Europees accorderen van nationale maatregelen zoals we afgelopen maandag aan de commissie hebben verzocht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl