NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg
NOS NieuwsAangepast

NAVO en VN veroordelen raketlancering Noord-Korea

NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg heeft de raketlancering van Noord-Korea scherp veroordeeld. Volgens hem heeft Noord-Korea met de lancering vijf resoluties van de VN-Veiligheidsraad geschonden.

Stoltenberg roept Noord-Korea op om alle activiteiten die te maken hebben met langeafstandsraketten te staken en zich te houden aan de internationale wetten.

Het streng communistische Noord-Korea zei vooraf al dat het om een raket gaat die een satelliet in een baan om de aarde brengt. De VS en andere landen geloven dat niet. Zo wil Zuid-Korea in overleg met de VS een afweersysteem plaatsen.

Zuid-Korea maakt zich zorgen

De VN-Veiligheidsraad heeft de lancering zoals verwacht ook scherp veroordeeld. De raad hield een ingelaste vergadering in New York nadat het Noord-Koreaanse regime een raket met een satelliet erop de ruimte in had geschoten.

Eerder vandaag zei een woordvoerder van VN-chef Ban Ki-moon al dat Noord-Korea meerdere resoluties heeft geschonden. De VN had Noord-Korea verboden om testen uit te voeren met nucleaire wapens en de bijbehorende raketten.

Onacceptabel, minachting en spijtig

Meerdere landen reageerden na de lancering met afkeer. Volgens de Japanse premier Abe was die onacceptabel. Rusland zei dat Pyongyang de veiligheid in de regio in gevaar heeft gebracht en dat het land opnieuw minachting heeft getoond voor de normen van het internationale recht.

China reageerde voorzichtiger en omschreef de lancering als "spijtig". Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken roept alle partijen op voorzichtig te zijn.

Met deze nieuwe provocatie ondermijnt Noord-Korea de stabiliteit, vrede en veiligheid in de regio.

Minister Koenders, Buitenlandse Zaken

Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken veroordeelt de lancering. "Met deze nieuwe provocatie ondermijnt Noord-Korea de stabiliteit, vrede en veiligheid in de regio en isoleert het land zich internationaal gezien verder."

Hij wijst erop dat Noord-Korea niet zonder consequenties de resoluties van de Veiligheidsraad naast zich neer kan leggen. De internationale gemeenschap moet daarom een krachtig signaal afgeven.

Raketlancering Noord-Korea

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl