Reddingswerkers bergen een lawineslachtoffer
NOS Nieuws

Lawineslachtoffers Tirol negeerden waarschuwingen

De wintersporters die vanmiddag om het leven kwamen bij een lawine in de Oostenrijkse Alpen, hebben waarschuwingen voor het verhoogde gevaar op lawines genegeerd. Dat zeggen de politie en de bergwacht van de deelstaat Tirol.

De Tsjechische skiërs waren in twee groepen met gidsen onderweg in het Wattentaler Lizum, ten zuidoosten van Innsbruck. Na een bezoek aan de Lizumer Hütte op ruim 2000 meter wilden ze verder de berg opklimmen. Personeel in de hut raadde hen dat af, maar de gidsen besloten toch om verder te gaan. Kort na het middaguur werden ze bedolven onder de sneeuw.

Bij het ongeluk kwamen vijf skiërs om het leven. Twee mensen raakten gewond; tien kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. Ook de twee gidsen hebben de lawine overleefd. Wanneer ze kunnen worden gehoord, is nog onduidelijk.

'Absoluut risicogebied'

Het hoofd van de lokale bergwacht zegt dat het gebied rond de berg Junsjoch "een absoluut risicogebied" was. Ook in andere delen van Tirol zijn vandaag lawines gemeld. In totaal waren het er acht.

In Tirol is recent veel sneeuw gevallen. Door de wind zijn op sommige plekken dikke pakken ontstaan, die niet hechten aan de oudere sneeuwlaag en kunnen gaan schuiven. De kans op lawines wordt door de autoriteiten gezien als 'aanzienlijk'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl