NOS Nieuws

Australië biedt Assange helpende hand

Australië heeft Julian Assange hulp aangeboden. Minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop deed dat afgelopen week in een gesprek met advocaten van de Australische oprichter van WikiLeaks. "Ik heb zijn advocaten laten weten dat hij consulaire bijstand kan krijgen als hij dat nodig heeft", aldus Bishop.

Aanleiding voor dat gesprek was de conclusie van de Verenigde Naties dat Assange moet worden vrijgelaten, en recht heeft op een schadevergoeding. Bishop zegt te laten onderzoeken wat de uitkomst van het VN-rapport betekent voor Assange.

De Australische advocaat van Assange zegt de minister te hebben gevraagd zijn paspoort vrij te geven, of een nieuw paspoort te verstrekken. Ze heeft Bishop ook gevraagd te helpen bij de onderhandelingen over een oplossing.

Ambassade

Assange vluchtte in 2012 naar de ambassade van Ecuador in Londen om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Daar zou hij zich moeten verantwoorden over beschuldigingen van aanranding en verkrachting. Assange is bang dat Zweden hem uitlevert aan de Verenigde Staten waar hij vervolgd kan worden voor het lekken van geheime documenten via WikiLeaks.

De kans dat Assange door de uitspraak van de VN de ambassade van Ecuador zomaar kan verlaten is klein. Groot-Brittannië en Zweden hebben al aangegeven zich niks van het oordeel van de VN aan te zullen trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl