Judith Beulink laat een handjevol medicijnen zien
NOS Nieuws

'Al jaren kankerpatiënt en ik ben er nog steeds'

  • Rienk Kamer

    Verslaggever

  • Rienk Kamer

    Verslaggever

Het dure kankermedicijn nivolumab wordt vanaf maart vergoed vanuit het basispakket. De hoge kosten van het medicijn waren een probleem, maar na onderhandelingen heeft de fabrikant de prijs verlaagd. Dat is goed nieuws voor longkankerpatiënten.

"Ik had al lang dood moeten zijn", zegt de 64-jarige Judith Beulink uit het Gelderse Gorssel. Ze glimlacht en moet hoesten. In 2004 wordt bij haar longkanker geconstateerd. "Ik zou een paar maanden te leven hebben, maar ik ben er nog steeds."

Ze somt op wat ze sindsdien voor ellende heeft meegemaakt. "Eerst de kanker in mijn rechterlong. Uiteraard kreeg ik chemotherapie en daarna bestralingen."

"Twee jaar later kreeg ik last van hartfalen, daar was ik al voor gewaarschuwd. In 2010 voelde ik een hele erge rugpijn en was de longkanker terug, ditmaal in mijn linkerlong. Ik kon niet geopereerd worden, dus kreeg ik alleen chemotherapie en bestralingen."

Dat is nog niet alles. In 2013 zit Beulink achter het stuur als ze onwel wordt. De dokters constateren een hersentumor zo groot als een walnoot. Eind 2014, na een aantal toevallen, wordt de tumor operatief verwijderd. Een zware ingreep. "Ze zeggen dat je in Nederland geen pijn hoeft te lijden, maar wat had ik een pijn!", zegt ze.

Bestralingen of chemotherapie voor de longkanker krijgt ze niet meer. "Na al die bestralingen is er te veel beschadigd", zegt Judith. Ze heeft het geluk dat ze wordt uitgekozen om een nieuw medicijn te proberen.

Nivolumab zorgt ervoor dat het immuunsysteem van Judith de kankercellen aanvalt. Met succes. "Bij de vierde behandeling werd geconstateerd dat de uitzaaiingen significant kleiner waren geworden. Goed nieuws!"

  • Rienk Kamer / NOS
    Judith Beulink pakt iets uit haar medicijndoos
  • Rienk Kamer / NOS
    Judith Beulink laat haar medicijnen zien

Dat geldt ook voor de beslissing van minister Schippers om de behandeling, die nu door de fabrikant wordt betaald, te vergoeden vanuit het basispakket. Judith reageert opgetogen op het nieuws. Na de zomer zou ze zelf moeten opdraaien voor de kosten van de behandeling, die ongeveer 135.000 euro per jaar bedragen. "Zelf betalen, no way", zegt ze.

Beulink heeft wel begrip voor de discussie over de kosten van dure medicijnen. "Het zijn waanzinnige bedragen. Ik ben al zo lang kankerpatiënt, maar ik ben er nog steeds. Ik heb veel lol en ik kan ook nog veel. Voor mij is het dus zeer de moeite waard. En voor veel andere patiënten ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl