NOS Nieuws

Longkankermedicijn nivolumab wordt toch vergoed

Het longkankermedicijn nivolumab wordt vanaf maart vergoed vanuit het basispakket. Minister Schippers heeft met de producent van het middel overeenstemming bereikt over lagere prijzen. Er werd al sinds de zomer onderhandeld over het medicijn.

Nivolumab is een middel waarbij het eigen immuunsysteem wordt geactiveerd om de kankercellen aan te vallen. In december adviseerde het zorginstituut nog het middel vanwege de hoge prijs niet in het pakket op te nemen.

Over hoeveel er wordt bespaard doen de minister en de leverancier geen uitspraken. Eerder werd gezegd dat de totale kosten konden oplopen tot 200 miljoen, het ministerie spreekt nu van "een veel lagere prijsstelling dan aanvankelijk het geval zou zijn".

Hoger levensverwachting, minder bijwerkingen

Nivolumab wordt tot nog toe in twaalf ziekenhuizen gebruikt bij patiënten met uitgezaaide longkanker. De prijsafspraak geldt naast longkanker ook voor een vorm van huidkanker, melanoom en de indicaties die de komende 4 jaar te verwachten zijn.

Jaarlijks komen er drie- tot vierduizend uitbehandelde patiënten bij die een vorm van longkanker hebben waardoor ze in aanmerking komen voor behandeling met nivolumab. Ongeveer één op de vijf patiënten reageert goed op het middel. Dan gaat het om levensverlenging van meer dan een jaar.

Volgens het Zorginstituut leven patiënten na een behandeling met nivolumab gemiddeld ruim drie maanden langer dan met het huidige middel. In sommige gevallen is dat zelfs een paar jaar. Ook zijn er minder bijwerkingen. Het is echter nog niet duidelijk wat de optimale behandelduur is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl