Zorginstituut: longkankermedicijn nivolumab te duur
Het Zorginstituut adviseert minister Schippers van Volksgezondheid om het longkankermedicijn nivolumab niet op te nemen in het basispakket. Het is volgens het instituut te duur. Het middel leidt vergeleken met de huidige standaardbehandeling tot een gemiddelde levensverlenging van drie maanden en kost 134.000 euro per gewonnen levensjaar.
Het advies werd vorige week al openbaar in conceptvorm. vandaag gaat het naar de minister. Meestal neemt die adviezen van het Zorginstituut over, maar ze wijkt er ook wel eens van af.
Twintig procent
Jaarlijks komen er drie- tot vierduizend uitbehandelde patiënten bij die een vorm van longkanker hebben waardoor ze in aanmerking komen voor behandeling met nivolumab. Ongeveer één op de vijf patiënten reageert goed op het middel. Dan gaat het om levensverlenging van meer dan een jaar.
Vooraf is niet te zeggen welke patiënten echt baat hebben bij het middel en welke niet of nauwelijks. Er wordt driftig onderzoek gedaan naar een stofje dat voorspelt welke patiënten goed gaan reageren op nivolumab, maar zo'n biomarker is nog niet gevonden.
Andere zorg
Het Zorginstituut stelt in zijn advies dat het verstrekken aan patiënten van nivolumab tegen een hoge prijs ervoor zorgt dat andere zorg niet gegeven kan worden. Volgens de berekeningen van het instituut zouden de totale kosten per jaar tussen de 127 en 203 miljoen euro gaan bedragen.
Nivolumab wordt sinds deze zomer in twaalf kankercentra in ons land gegeven aan patiënten met zogenoemde niet-kleincellige longkanker. Aanvankelijk leverden niet alle aangewezen centra de zorg. Intussen zijn die problemen opgelost.
Sinds de zomer onderhandelt het ministerie van VWS met de producent over de prijs van nivolumab. De fabrikant verstrekt het middel voor de duur van de onderhandelingen gratis aan de behandelcentra, mits die het per patiënt aanvragen.