'De heksenjacht heeft nu ook Rijswijk bereikt'
Een ongebruikelijke demonstratie vanmiddag in Den Haag, waar zo'n 400 werknemers van het Internationaal Octrooibureau (EOB) in Rijswijk bijeenkomen. Waar bij het gemiddelde protest het doel is om met zoveel mogelijk journalisten te praten, durven de meesten dat bij deze gelegenheid niet aan. Althans: niet met naam en toenaam.
Een vertegenwoordiger van de eigen vakbond Suepo maakt sprekend vanaf een keukentrapje duidelijk waarom. "De heksenjacht heeft nu ook Rijswijk bereikt", vertelt hij de aanwezigen op het pleintje tegenover het Vredespaleis. "Daarom kunnen twee collega's hier vandaag niet bij zijn."
"Ondenkbaar"
De details blijven onduidelijk, want alleen al aan anderen vertellen dat er een intern onderzoek tegen je loopt, is bij het EOB reden voor ontslag. Maar helder wordt wel dat topman Battistelli ook in Rijswijk twee personeelsvertegenwoordigers dreigt aan te pakken, nadat hij eerder deze maand al twee anderen had ontslagen en een derde had gedegradeerd.
"Het is ondenkbaar dat dit soort dingen zou kunnen gebeuren in democratische landen als Duitsland, Frankrijk of Nederland", zegt de vertegenwoordiger van Suepo. "Maar binnen de gebouwen van onze organisatie is het dus kennelijk wel mogelijk."
Boodschap
De tocht voert de demonstranten van de Franse naar de Duitse ambassade, de twee machtigste landen binnen de 38 lidstaten die toezicht moeten houden op het Europees Octrooibureau. Binnen biedt een Suepo-delegatie een verklaring aan, waarin protest wordt aangetekend tegen de "schending van fundamentele rechten" door de EOB-leiding en waarin wordt geëist dat de sancties tegen alle vakbondsvertegenwoordigers worden teruggedraaid.
De personeelsleden hebben de steun van het Franse parlementslid Cordery en van de Tweede Kamerleden Gesthuizen (SP) en Kerstens (PvdA), die alle drie meelopen. "We hebben hier vandaag een duidelijke boodschap aan de president van de EOB", zegt de ervaren actievoerder Gesthuizen. "En die is: u staat niet boven de wet!" "Juridische immuniteit betekent geen onschendbaarheid!", sluit Cordery zich daarbij aan.
Onderzoek
Tijdens de demonstratie stuurt staatssecretaris Van Dam een brief naar de Tweede Kamer, waarin hij aankondigt dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de werkomstandigheden bij het Europees Octrooibureau. De EOB-leiding zelf laat zich niet zien.
Een woordvoerder van het Octrooibureau zegt na afloop dat er in elk geval géén sprake is van een heksenjacht onder leiding van Battistelli. "Op interne onderzoeken kunnen we verder niet ingaan, die zijn vertrouwelijk. Maar ik wil wel onderstrepen dat we juist op verschillende manieren onze hand hebben uitgestoken naar de vakbond het afgelopen half jaar. Die heeft men alleen tot op heden niet willen aannemen."