Denemarken heeft al grenscontroles ingevoerd
NOS Nieuws

Deens parlement akkoord met geld van asielzoekers afnemen

Asielzoekers moeten in Denemarken gaan meebetalen aan hun opvang. Een meerderheid in het parlement heeft daar voor gestemd. Binnenkomende vluchtelingen moeten waardevolle bezittingen als juwelen en contant geld inleveren bij de grens. De maatregel wordt waarschijnlijk in februari van kracht.

Ook asielzoekers die al in het land wonen, vallen onder de nieuwe regels. De Deense minister van Immigratie Støjberg liet eerder weten dat de maatregel noodzakelijk is om de asielzoekersopvang betaalbaar te houden. Net als andere Europese landen heeft Denemarken te maken met een grote stijging van de instroom van asielzoekers.

Met de nieuwe wet is het voor asielzoekers ook moeilijker om hun gezin naar Denemarken te halen. Pas als ze drie jaar een verblijfsvergunning hebben, is het mogelijk familie over te laten komen. Het was een verkiezingsbelofte van de Deense premier om het aantal asielaanvragen snel te verminderen.

'De boodschap is: blijf weg uit Denemarken'

Het plan van de Deense regering werd vorige maand bekendgemaakt. Er ontstond ophef over het plan, zowel in Denemarken zelf als in andere landen. Tegenstanders vergeleken het plan met wat de nazi's in de Tweede Wereldoorlog met de Joden deden. De Deense oppositie verklaarde bang te zijn voor het imago van Denemarken in het buitenland.

Denemarken is niet het enige land waar vluchtelingen geld moeten afdragen. Deze week werd bekend dat dit in sommige Duitse deelstaten ook contant geld wordt ingenomen. Er wordt daar niet actief naar geld gezocht, maar alleen als het per toeval wordt aangetroffen bij een politiecontrole.

In Nederland worden asielzoekers bij binnenkomst gefouilleerd. Als mensen veel juwelen of contant geld bij zich hebben, volgt een gesprek. Alleen als het geld door criminele activiteiten is verkregen, wordt het afgenomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl