Ook in Duitsland moeten asielzoekers geld afdragen
Ook in Duitsland kan het gebeuren dat vluchtelingen contant geld moeten afdragen. De Beierse minister Herrmann zegt in Bild dat dat voorkomt in zijn eigen deelstaat en in Baden-Württemberg. Toen in december bekend werd dat asielzoekers in Denemarken juwelen moeten gaan afgeven aan de politie, waren er protesten in Duitsland. Nu blijkt dat dus niet alleen aan de orde in Denemarken en Zwitserland, maar ook in Duitsland.
Herrmann zegt dat asielzoekers bij aankomst in een asielzoekerscentrum in Beieren worden gescreend. Bedragen boven de 750 euro kunnen in beslag worden genomen. In Baden-Württemberg ligt de grens bij 350 euro. Dat wordt gedaan als tegemoetkoming voor de uitkeringen en diensten die de vluchteling van de Duitse staat krijgt, op basis van een landelijke wet, laat de deelstaatregering weten. Er wordt niet actief naar geld gezocht; het wordt alleen ingenomen als het toevallig wordt aangetroffen bij een politiecontrole.
Duizend
In de twee Duitse deelstaten werd in december volgens Bild gemiddeld een bedrag van 1000 euro in beslag genomen. In Zwitserland moeten asielzoekers alles boven de 1000 Zwitserse frank (ongeveer 900 euro) inleveren.
SPD-politicus Özoguz, die binnen de regering verantwoordelijk is voor integratie, zegt in de krant dat wie asiel aanvraagt in Duitsland zijn vermogen moet aanspreken. Ze rekent ook sieraden daaronder. Ze deelt mee dat "ondanks alle hardnekkige vooroordelen het niet zo is dat asielzoekers het beter hebben dan uitkeringsgerechtigden".
Nederland
In Nederland worden asielzoekers bij binnenkomst gefouilleerd en hun bezittingen worden bekeken. Een apart gesprek volgt met mensen die bijvoorbeeld veel juwelen of grote bedragen bij zich hebben, om na te gaan hoe ze daaraan komen. Als het geld door criminele activiteiten is verkregen, wordt het afgenomen. Anders mogen mensen het houden.
De IND merkt op dat het bijna niet voorkomt dat grote bezittingen worden aangetroffen. Staatssecretaris Dijkhoff is niet van plan ook in Nederland vluchtelingen geld te laten afdragen. "Wij kiezen ervoor om de opvang sober te houden en mensen weinig geld te geven."
De staatssecretaris wijst erop dat het afpakken van geld in Duitsland er kennelijk niet toe leidt dat er geen vluchtelingen meer komen.