Asielzoekers krijgen schaatles in Den Haag
NOS Nieuws

Asielzoeker? Let op voor treinen, teken, wakken en nog veel meer

"Let op bij het spoor en bij de overwegen!" De folder van ProRail waarin asielzoekers worden gewaarschuwd voor het treinverkeer in Nederland laat er geen onduidelijkheid over bestaan: lopen langs het spoor is levensgevaarlijk.

ProRail is lang niet de enige die probeert om asielzoekers de Nederlandse regels en gewoonten bij te brengen. Zo heeft het COA bijvoorbeeld voorlichtingsmateriaal (.pdf) over het gevaar van wakken in het ijs, zwemmen in open water en tekenbeten.

Tandenpoetsen en rotondes

In Ter Apel hebben enkele winkels gastheren en -vrouwen aangesteld om de asielzoekers bij te staan of te wijzen op fatsoensregels. In Eindhoven gaven mondhygiënisten tandenpoetstraining en asielzoekers in Azelo konden vorig jaar een EHBO-cursus volgen. Een ijsvereniging in Ede gaf ze gratis schaatsles, in Den Haag gebeurde hetzelfde.

Veilig Verkeer Nederland is in november begonnen met speciale verkeerslessen voor vluchtelingen. In de azc's krijgen ze te horen hoe een rotonde werkt en dat ze niet zomaar op de weg kunnen lopen. Er zijn ook praktijklessen.

Homolessen

Alle bewoners van COA-opvangcentra krijgen sowieso les over onder meer de grondwet en alle rechten en plichten die daaruit volgen. In die introductiecursus was al aandacht voor de omgangsregels met vrouwen en homo's, maar de voorlichting over die laatste groep wordt nu geïntensiveerd.

Volgens minister Bussemaker moet aan de asielzoekers worden duidelijk gemaakt dat discriminatie niet wordt geduld. Ze gaat het COC bij de voorlichting betrekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl