NOS Nieuws

Noodtoestand in New York City: ga niet de weg op

  • AFP
    Times Square is bijna verlaten door een zware sneeuwstorm
  • AFP
  • EPA
  • AFP
    Een man probeert vergeefs de stoepen van New York sneeuwvrij te houden
  • EPA

In de stad New York is per direct een reisverbod afgekondigd vanwege het extreme winterse weer dat de regio teistert. Op de hulpdiensten en taxi's na, moet al het verkeer van de weg. Ook delen van de metro worden afgesloten; in elk geval alle bovengrondse delen. Bussen reden al eerder niet meer.

In grote delen van de Amerikaanse oostkust is al zo'n halve meter sneeuw gevallen. Meteorologen verwachten dat daar nog eens dezelfde hoeveelheid bovenop komt.

De politie zal ervoor zorgen dat iedereen het verbod naleeft, zegt burgemeester Bill de Blasio van New York. Volgens hem moet iedereen gehoor geven aan de waarschuwing en onmiddellijk naar huis gaan. De autoriteiten wilden eerder al dat theaters hun voorstellingen annuleerden en restaurants hun deuren sloten.

New York City plat door sneeuwstorm

Op webcambeelden in New York is te zien dat mensen zich aan het verbod houden. Zo lopen er op Times Square veel mensen, maar is er geen auto op de weg te bekennen.

De storm ontwricht het normale leven in het oosten van de Verenigde Staten. Het verkeer is op veel plekken tot stilstand gekomen en er zijn al zo'n duizend ongelukken gemeld. Ook het vliegverkeer ondervindt grote problemen: duizenden vluchten zijn geschrapt. Op sommige plekken is de stroom uitgevallen.

Doden

De hevige sneeuwval heeft al aan zeker twaalf mensen het leven gekost, van wie acht bij verkeersongelukken. Meteorologen denken dat er recordhoeveelheden sneeuw gaan vallen. In tien staten is de noodtoestand uitgeroepen.

De sneeuw trekt vanuit het zuiden naar het noorden langs de oostkust. Dat gaat gepaard met flinke windstoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl