Verwacht wordt dat Washington zwaar geraakt gaat worden door de sneeuwstorm
NOS Nieuws

Komt sneeuwstorm VS in de recordboeken?

Lege schappen in Amerikaanse supermarkten aan de oostkust. De bevolking heeft de afgelopen dagen massaal rantsoen ingeslagen voor de zware sneeuwstorm van dit weekend, een die weleens de recordboeken zou kunnen halen.

Volgens het nationale weerstation kan de winterstorm in de top-10 van zwaarste ooit terechtkomen. Een meteoroloog sprak al over 'snowmageddon'. De storm slaat toe in een gebied waar in totaal 75 miljoen mensen wonen. Op sommige plaatsen kan meer dan 70 centimeter sneeuw vallen.

Inwoner Sharon Brewington denkt terug aan 2010, toen ze in Washington door een zware sneeuwstorm samen met haar dochter het huis niet kon verlaten. Het enige dat ze in huis had was noodels. "Die fout maak ik niet nog een keer."

Lege schappen in een winkel in Alexandria, Virginia

Verwacht wordt dat de sneeuw vanaf vrijdagmiddag tot en met een deel van zondag blijft vallen. Dat heeft grote gevolgen voor het openbare leven. Door de verwachte tientallen centimeters sneeuw worden scholen en overheidsgebouwen eerder gesloten en zijn meer dan vijfduizend vluchten geannuleerd. Ook basketbalwedstrijden en concerten zijn uitgesteld.

De sneeuwstorm in beeld

In de staten Tennessee, North Carolina, Virginia, Maryland en Pennsylvania is de noodtoestand uitgeroepen. Dat maakt het mogelijk om snel een beroep op nationale fondsen te kunnen doen.

De burgemeesters van New York en Washington hebben hun inwoners op het hart gedrukt vooral binnen te blijven. "Bereid je goed voor en sla je goederen in", zei burgemeester Bill de Blasio van New York. Washington krijgt volgens burgemeester Muriel Bowser te maken met de ergste storm in 90 jaar.

Satellietbeeld van de storm

Er wordt rekening gehouden met een schadepost die kan oplopen tot 1 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl