Beursvloer in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Aandelenbeurzen hard onderuit op lagere olieprijs

De belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs, de AEX-index, is vandaag geopend onder de psychologisch belangrijke grens van 400 punten. Aan het eind van de ochtend noteerde de beursgraadmeter 394 punten, een daling van meer dan drie procent. Het is vijftien maanden geleden dat de AEX zo laag stond.

Beleggers zijn al sinds het begin van dit jaar in mineurstemming en de AEX is een beursjaar nog nooit zo slecht begonnen. De Amsterdamse beurs sloot 2015 af op een stand van 441 punten. Sindsdien zijn de koersen zo'n 10 procent gedaald.

Het enige aandeel onder de 25 AEX-hoofdfondsen dat het hoofd boven water houdt, is chipmachinefabrikant ASML. Het bedrijf maakte klinkende jaarcijfers bekend en verwacht dit jaar verdere omzetgroei. Het aandeel noteert meer dan twee procent hoger.

Zwaargewicht

Amsterdam is niet de enige beurs met roodgekleurde koersenborden. Ook de andere grote Europese beurzen staan op stevige verliezen van rond de drie procent. In Azië sloten de Japanse beurs en Hongkong bijna vier procent lager. Wall Street zal naar verwachting later vandaag ook met verlies openen.

Er zijn zorgen over de wereldeconomie, vooral door de vertraging van de economische groei in China. De vraag naar grondstoffen en energie neemt daardoor af en met de overproductie van olie zet dat grote druk op de olieprijs, die maar blijft dalen. Ruwe Brent-olie kost momenteel 28 dollar voor een vat van 159 liter.

Shell, een zwaargewicht in de AEX-index, ondervindt daar veel last van. Het olie- en gasbedrijf maakte vandaag bekend dat de winst door de lage olieprijs fors gedaald is. Het aandeel Shell staat rond het middaguur op een verlies van bijna zes procent. De koers van het aandeel is in twee maanden tijd al 30 procent gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl