ASML-medewerker in stofvrije ruimte bij bouw van chipmachines
NOS Nieuws

Recordomzet voor chipmachinefabrikant ASML

Chipmachinebouwer ASML uit Veldhoven heeft in 2015 een recordomzet behaald van 6,3 miljard euro, 431 miljoen euro meer dan in het jaar ervoor. De nettowinst komt uit op 1,4 miljard euro, een stijging met 16 procent. "Solide resultaten", zegt topman Peter Wennink.

ASML denkt dat de omzet in het lopende eerste kwartaal lager uitkomt, op ongeveer 1,3 miljard euro. Wennink beklemtoont dat dit geen vertraging is in de chipeconomie maar alles te maken heeft met de planning van klanten.

In het tweede kwartaal en daarna is de verwachting dat de omzet flink zal toenemen. Dan worden nieuwe krachtige en energiezuinige machines aan chipfabrikanten geleverd voor het maken van chips met grote rekencapaciteit.

De vraag naar machines voor het maken van geheugenchips zal dit jaar naar verwachting gelijk blijven.

100 miljoen

ASML is een van de belangrijkste en grootste bouwers ter wereld van machines waarmee computerchips gemaakt worden voor de pc-industrie, laptops, tablets, smartphones en auto's. Ook het groeiende 'internet of things', waarbij apparaten als vuilnisbakken, lantaarnpalen en koelkasten met internet verbonden zijn, stuwt de vraag naar chips.

Het Veldhovense bedrijf levert aan bijna alle grote chipmakers en chipgebruikers, zoals Intel, IBM, TSCM en Samsung. De super-geavanceerde machines kosten 50 tot 100 miljoen euro per stuk. De nieuwste generatie machines werkt met ultraviolet licht (EAV) die chips maken die nog krachtiger en energiezuiniger zijn.

ASML heeft zeventig vestigingen in zestien landen en heeft meer dan 14.000 mensen in dienst, van wie ongeveer de helft in Nederland werkt. Het bedrijf levert een aanzienlijke bijdrage aan de export van Nederlandse maakproducten en kapitaalgoederen.

De koers van het aandeel ASML is sinds de zomer flink gedaald, vooral ingegeven door wereldwijde zorgen over de Chinese economie en de vertraging van de wereldeconomie. Het aandeel zakte van rond de 100 euro naar 73 euro gisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl