Vluchtelingen bij de Macedonische-Servische grens trotseren de regen en koude wind
NOS Nieuws

Oppositie wil opheldering over prognose vluchtelingen

De oppositie in de Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de prognose van het aantal vluchtelingen. Gisteren meldde Nieuwsuur dat het kabinet een ambtelijke prognose dat er dit jaar 90.000 asielzoekers naar Nederland komen naast zich neer heeft gelegd. Staatssecretaris Dijkhoff houdt rekening met een getal van 58.000.

D66-leider Pechtold noemde het in het NOS Radio 1 Journaal niet realistisch dat het kabinet uitgaat van een ander getal dan de ambtenaren. Volgens hem is de keuze van het kabinet ingegeven door politieke motieven. "Als het aantal vluchtelingen zometeen tegenvalt, neemt het chagrijn in de samenleving toe en het draagvlak af."

Financieel belang

Pechtold benadrukte dat het kabinet ook minder hoeft te begroten als het met minder vluchtelingen rekening houdt en dus een financieel belang heeft bij de lagere cijfers.

CDA-Kamerlid Keijzer zei bij BNR dat het kabinet zich schuldig maakt aan struisvogelpolitiek door met een lage schatting te komen. Volgens haar steekt het kabinet de kop in het zand.

Dijkhoff zelf wijst erop dat er verschillende prognoses zijn en dat het kabinet heeft besloten niet lijdzaam toe te zien. Het kabinet werkt eraan om ervoor te zorgen dat het aantal vluchtelingen afneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl