Rechtbanktekening van Gerard T., de verdachte Utrechtse serieverkrachter
NOS Nieuws

OM eist 16 jaar zonder tbs tegen Utrechtse serieverkrachter

Het Openbaar Ministerie eist 16 jaar gevangenisstraf tegen de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter. Dat is de maximale straf die het OM kon eisen. Het OM eist geen tbs. De 52-jarige Gerard T. uit Nieuwegein staat terecht voor vier verkrachtingen; drie in 1995 en een in 2001. Het OM acht alle vier de zaken bewezen.

T. sprak tijdens het gehele onderzoek geen woord over de zaak en werkte niet mee aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Om die reden kan het OM naar eigen zeggen geen tbs eisen. "Het dossier bevat onvoldoende mogelijkheden om vast te stellen of hij een stoornis heeft. Wettelijk is het gewoon niet mogelijk om tbs op te leggen." De rechter hoeft zich niet te houden aan de eis van het OM.

Ook in de rechtszaal beriep T. zich op zijn zwijgrecht. De officier van justitie noemt de houding van de verdachte tijdens de rechtszaak pijnlijk. "Hij lijkt zich niet te realiseren wat hij de slachtoffers aan heeft gedaan."

Lidwien Gevers over de eis van het OM

T. is volgens de officier van justitie volledig toerekeningsvatbaar. "Hij kent zijn zwijgrecht goed en van schoon schip maken is absoluut geen sprake. Dat voegt alleen maar leed toe voor de slachtoffers."

"Op brute wijze heeft hij zijn seksuele lusten bevredigd op jonge vrouwen. Er is sprake van volstrekte minachting voor hun lichamelijke en geestelijke integriteit", aldus de officier. Hij ging ook in op de grote impact die de verkrachtingen hadden op de samenleving. Er werd bijvoorbeeld georganiseerd dat vrouwen niet meer alleen hoefden te fietsen.

OM: 'Er heerste angst voor deze man'

Gerard T. liep in de zomer van 2014 toevallig tegen de lamp. Hij was dat jaar veroordeeld voor de diefstal van een lokfiets in zijn woonplaats Nieuwegein en moest daarom dna afstaan. Dat bleek overeen te komen met het dna van de Utrechtse serieverkrachter, dat in de jaren 90 was veiliggesteld.

In het verleden schreef de politie 22 zedendelicten toe aan de Utrechtse serieverkrachter. In het merendeel van de zaken kan twintig jaar na dato niet meer bewezen worden dat T. de dader is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl