Otters vinden het prettig toeven in Friesland
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Steeds meer otters in Friese wateren

Er zwemmen steeds meer otters rond in de Friese wateren. In nationaal park De Alde Feanen, ten zuidoosten van Leeuwarden, komen tussen de vijf en tien otters voor, schrijft Omrop Fryslân. Vorig jaar werden er zo'n 160 geteld in heel Nederland.

Rond 1990 stierf het dier uit in Friesland door het vieze water. Vanaf 2002 zijn er weer nieuwe otters uitgezet om de diersoort een nieuwe kans te geven in de Friese natuur.

"We hebben gezien dat die laatste uitzettingen in De Alde Feanen heel goed hebben meegeholpen dat otters vanuit het centrale deel van Friesland in korte tijd via het watergebied Grutte Wielen, de ecologische verbindingszones de weg naar het Lauwersmeer hebben gevonden. Dat ging zo snel, dat was spectaculair", vertelt Addy de Jongh van Otterstation Nederland.

Doodgereden

Er sterven wel veel otters in Friesland in het verkeer. Een op de drie otters werd afgelopen jaar doodgereden.

Begin september zou in Gelderland de laatste otter die nog in die provincie leefde, zijn doodgereden op de snelweg tussen Duiven en Zevenaar. Het Niewold Wildlife Infocentre vertelde daarover toen bij Omroep Gelderland. Een week later werden er echter weer nieuwe sporen van otters gevonden in het Rivierengebied.

Advertentie via Ster.nl