NOS Nieuws

'Laatste otter van Gelderland is doodgereden'

De laatste otter die nog in Gelderland leefde, is doodgereden op de snelweg tussen Duiven en Zevenaar. Het vrouwtje werd vorige week gevonden, zegt otteronderzoeker Freek Niewold van het Niewold Wildlife Infocentre tegen Omroep Gelderland.

In 2002 werden in de IJssel bij Doesburg twaalf otters uitgezet, maar die hebben het dus allemaal niet gered. Zeker zes otters zijn doodgereden en van de andere is nooit meer iets vernomen; die zijn waarschijnlijk verdronken.

Tunneltje

De otter die vorige week is gevonden, wilde waarschijnlijk de snelweg oversteken. Normaal kunnen otters via een tunneltje onder de weg door, maar dat was afgesloten door een fuik om muskusratten te vangen.

Niewold zegt tegen Omroep Gelderland dat fuiken in tunneltjes vaker problemen voor dieren veroorzaken. Ze moeten volgens hem daarom worden verboden.

Onderzoek

Ieder jaar worden uitwerpselen van de otters verzameld en onderzoeksinstituut Alterra kan daaruit opmaken van welke otters deze afkomstig zijn. Het is nog niet helemaal zeker, maar het zou kunnen dat er toch nog twee mannetjes rondlopen in de provincie Gelderland.

Volgens Bart Beekers van ARK Natuurontwikkeling is het moeilijk om uitsluitsel te geven. 'Het zijn enorme zwervers en dat maakt het lastig om ze te volgen'. De vondst van deze otter is sowieso een tegenslag, zegt hij: "Het is pijnlijk dat het een vrouwtje is, want daar zijn er al te weinig van. Iedere dode otter is er een teveel, zeker omdat dit voorkomen had kunnen worden."

Belofte

Eerder dit jaar beloofde het kabinet zo snel mogelijk voor betere bescherming van de otters te gaan zorgen, met name in Friesland en Overijssel. In die provincies leven de meeste otters.

Sinds 1988 was de otter officieel uitgestorven in Nederland. Sinds 2002 zijn er honderd otters uitgezet. In 2014 bleek eenderde van dat aantal al te zijn doodgereden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl