Stichting MH17 krijgt anoniem afdrukken van radarbeelden toegestuurd
De Stichting Vliegramp MH17 heeft afgelopen week drie e-mails gekregen met daarin stilstaande radarbeelden van de rampvlucht. Het is niet duidelijk wie de afzender is. In de mails staan teksten in het Russisch en Oekraïens.
De stichting heeft een deskundige naar de radarbeelden laten kijken. Die heeft ze beoordeeld als authentiek.
Openbaar Ministerie
De informatie wordt overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Dat moet bepalen of de afbeeldingen iets kunnen betekenen voor het strafrechtelijk onderzoek.
Het toestel van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 in Oekraïne neergeschoten door een Buk-raket. Alle 298 mensen aan boord kwamen daarbij om het leven, onder hen waren 196 Nederlanders.
Brief aan Rutte
Juist vandaag hebben nabestaanden van de MH17-ramp een brief gestuurd aan premier Rutte. Ze willen dat hij zijn best doet om radarbeelden van het neerhalen van de vlucht boven water te krijgen, zodat die beschikbaar zijn voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.
De nabestaanden vinden dat Rutte de zaak aanhangig moet maken bij de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO en de Verenigde Naties.
In het ICAO-verdrag staat dat landen in geval van een vliegramp radarbeelden beschikbaar moeten stellen voor onderzoek. "Wij denken dat deze radarbeelden uiterst belangrijk zijn voor het onderzoek en de waarheidsvinding", schrijven de nabestaanden.
'Radar stond uit'
De nabestaanden willen Russische, Oekraïense en Amerikaanse radarbeelden. Oekraïne zegt dat de civiele radar op de dag van de crash uitstond. "Dat de radar in een oorlogssituatie niet aanstaat, is echter weinig geloofwaardig", vinden de nabestaanden.
Rusland zegt dat radarbeelden niet zijn bewaard, omdat de crash in Oekraïne plaatsvond en niet in Rusland. Ook dat geloven de nabestaanden niet. Het opslaan gebeurt immers automatisch, schrijven zij.
De VS zegt wel over radarbeelden te beschikken, maar heeft ze evenmin beschikbaar gesteld, omdat niet bekend mag worden hoe Amerika aan de beelden gekomen is.