Nabestaanden MH17: de beloofde onderste steen komt maar niet boven
Achttien families, allemaal nabestaanden van de ramp met de MH17, hebben premier Rutte een brief geschreven. Ze vragen hem ervoor te zorgen dat Amerika, Rusland en Oekraïne alsnog de bestaande radarbeelden beschikbaar stellen. Een van de ondertekenaars is Silene Frederiksz, die bij de ramp haar zoon en schoondochter heeft verloren. Ze vertelde in het NPO radio 1-programma Nieuws en Co dat de Nederlandse overheid niet genoeg heeft gedaan om de radarbeelden van alle betrokken partijen in handen te krijgen.
Frederiksz: "De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) had aangegeven die beelden niet echt nodig te hebben voor een onderzoek. Maar wij zijn van mening dat ze juist van groot belang zijn, zeker voor een strafrechtelijk onderzoek. Vooral uit die ruwe, primaire data kun je waarschijnlijk afleiden waar de raket is afgeschoten en of er eventueel nog, zoals zo links en rechts wel wordt beweerd, nog andere vliegtuigen - militaire - hebben gevlogen."
Dan verwacht ik wel dat we ons uiterste best doen om achter de waarheid te komen.
Als duidelijk wordt waarvandaan de raket is gelanceerd, zal er ook meer duidelijk worden over de daders, denkt en hoopt Frederiksz. "En als het straks, hopelijk, nog eens tot vervolging komt, dan heb je gewoon keiharde bewijzen nodig. Als het strafrechtelijk onderzoek straks is afgerond, wordt alles teruggegeven aan Oekraïne en dan kunnen wij niets meer. We hebben, als Nederland, het onderzoek naar ons toe getrokken, want eigenlijk had Oekraïne het moeten doen, maar dan verwacht ik wel dat we ons uiterste best doen om achter de waarheid te komen."
Als het zo doorgaat komt er niet eens een eerste steen boven.
In Frederiksz' woorden, en ze spreekt voor alle families die de brief hebben ondertekend, klinkt grote teleurstelling door, zowel in premier Rutte als in minister Koenders. "Rutte had beloofd dat de onderste steen boven zou komen, maar die onderste steen komt maar niet en als het zo doorgaat komt er niet eens een eerste steen boven." Ook na ontvangst van de brief heeft premier Rutte geen contact opgenomen. "Ik weet dat hij hem heeft gekregen, maar daar is dan ook alles mee gezegd."
Ze is bang dat hoe langer het duurt, hoe minder er straks zal zijn om tot vervolging over te gaan. En over Koenders, die op 4 januari beloofde het liefst binnen een halfjaar een besluit te nemen over vervolging van de MH17-verdachten, zegt ze niet te begrijpen waarom het allemaal zo lang moet duren.
De overheid onderhoudt volgens Frederiksz weinig contact met de nabestaanden. "Het laatste contact was toen het eindrapport van de OVV op 13 oktober werd gepresenteerd. Daarna kwam er alleen af en toe een berichtje dat eraan wordt gewerkt en dat er voorlopig nog geen informatie bekend wordt gemaakt."