Denemarken verlengt de grenscontroles tot begin februari
NOS Nieuws

Denemarken verlengt controles langs Duitse grens

Denemarken verlengt de paspoortcontroles langs de grens met Duitsland tot 3 februari. Volgens het Deense ministerie van Integratie is dat nodig, omdat er anders nog steeds een groot risico bestaat dat veel vluchtelingen die door Zweden worden tegengehouden, in Denemarken stranden. Eerder verlengde Zweden de controles langs de Deense grens al met een maand.

Begin januari voerde Zweden steekproefsgewijze grenscontroles in, om de vluchtelingenstroom in te dammen. Denemarken reageerde direct met eigen controles langs de grens met Duitsland, omdat de Deense regering bang is dat veel vluchtelingen door de Zweedse controles in Denemarken blijven steken.

Vandaag praat het Deense parlement over een omstreden wetsvoorstel, waarmee het land vluchtelingen wil ontmoedigen om naar Denemarken te komen. In het voorstel staat dat vluchtelingen voortaan hun waardevolle bezittingen als sieraden en contant geld moeten inleveren bij de grens.

Omstreden wet aangepast

In Denemarken wordt het voorstel breed gedragen, maar vanuit andere landen kwam er veel kritiek op. Daarom is de wet op sommige punten aangepast. Zo mogen vluchtelingen trouwringen en andere sieraden of spullen met een persoonlijke waarde houden. Politiemensen moeten dat beoordelen, maar het is nog steeds onduidelijk wat voor soort spullen wél moeten worden ingeleverd.

Ook is de grens van contant geld dat in beslag genomen mag worden verhoogd. In het vorige voorstel moesten vluchtelingen al hun cash boven de 400 euro inleveren, nu is die grens verhoogd naar 1340 euro.

Het idee achter het in beslag nemen van geld en sieraden is dat vluchtelingen voor een deel zelf meebetalen aan hun opvang. Hoe de Deense regering de ingenomen spullen te gelde wil maken, blijft ook onduidelijk.

Op 26 januari wordt duidelijk of de wet ook echt wordt aangenomen; dan is de derde en laatste stemronde. Vanmiddag stemt de Deense regering voor het eerst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl