NOS Nieuws

Wereldvoedselprogramma: onbeperkte toegang in Syrië is noodzaak

Vorige week gingen foto's van uitgemergelde mensen uit belegerde steden in Syrië de wereld over, gisteravond reden de eerste vrachtwagens van een hulpkonvooi binnen in één van die steden: Madaya. De inwoners bevinden zich in een erbarmelijke situatie, zegt Abeer Etefa van het Wereldvoedselprogramma in Nieuws en Co. "Het is koud en het regent. En er is geen druppel brandstof in de stad."

Veel inwoners stonden overdag uren te wachten tot het konvooi de stad in mocht. Toen dat uiteindelijk 's avonds gebeurde, waren er nog maar weinig mensen op straat, vertelt Etefa. "De mensen die er stonden kwamen meteen op het konvooi af en vroegen om voedsel dat ze direct konden eten."

De inwoners van Madaya waren maanden verstoken van voedsel. De stad is in handen van rebellen en wordt omsingeld door het regeringsleger van president Assad, dat weigerde hulpgoederen door te laten. Na internationale druk heeft Assad toch met noodhulp voor zijn bevolking ingestemd.

Mensen betalen 230 dollar voor een kilo rijst.

Abeer Etefa van het Wereldvoedselprogramma

Het uitladen van het voedsel gebeurde in het pikkedonker, vertelt ze, met alleen de lichten van de trucks om de hulpverleners bij te schijnen. Zo'n vijftig vrachtwagens zijn de stad in gegaan met ruim 350 ton aan hulpgoederen, wat genoeg moet zijn om de naar schatting 40.000 inwoners een maand lang te voeden.

Schokkende beelden zijn werkelijkheid

De prijzen van het schaarse voedsel dat nog wel in de stad te krijgen is, zijn torenhoog. Voor 1 kilo rijst betalen mensen al snel zo'n 230 dollar, zegt Etefa. Sommige mensen hebben hun auto verkocht om te kunnen eten.

Ze hoopt dat er de komende dagen meer konvooien volgen. Het Rode Kruis wil donderdag opnieuw naar Madaya om hulpgoederen te brengen. "Natuurlijk proberen we de stad in te gaan zodra we die kans krijgen. Maar voor dit konvooi moesten we al maanden onderhandelen."

Alle vechtende groeperingen gebruiken uithongering als wapen in deze oorlog.

Abeer Etefa van het Wereldvoedselprogramma

Het lijkt niet reëel dat ze het gebied systematisch kunnen bezoeken, zegt ze. "Maar we hopen en dringen er bij alle partijen op aan om ons toegang te geven tot de mensen die al een lange periode geen hulp en voedsel hebben gehad."

Etefa benadrukt dat de situatie in Madaya voor nog veel meer Syrische steden geldt. "Er zijn honderdduizenden mensen in verschillende steden die belegerd worden in het land. Alle vechtende groeperingen gebruiken uithongering als wapen in deze oorlog."

Wat de situatie nog erger maakt, is dat de winter eraan komt. "Het wordt een koude winter en mensen hebben voedsel nodig om zichzelf tegen de kou te kunnen wapenen." Een eenmalig konvooi is daarvoor niet voldoende, zegt ze. "Toegang is wat we nodig hebben in die steden: de mensen lijden honger."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl