Hulpverleners deelden onder meer voedsel uit
NOS Nieuws

Rode Kruis mikt op tweede konvooi voor Madaya

Het Rode Kruis wil donderdag opnieuw naar Madaya in Syrië om hulpgoederen te brengen. Gisteren kwam een eerste konvooi van het Internationale Rode Kruis en de Verenigde Naties in de stad aan. Het bracht onder meer voedsel, medicijnen en dekens.

De inwoners van Madaya waren maanden verstoken van voedsel. De stad is in handen van rebellen en wordt omsingeld door het regeringsleger van president Assad, dat weigerde hulpgoederen door te laten.

Na internationale druk heeft Assad toch met noodhulp voor zijn bevolking ingestemd. Het Rode Kruis verwacht dat de hulpgoederen voldoende zijn voor een maand.

Ze zagen er moe en verzwakt uit.

Jurriaan Lahr, Rode Kruis, over de inwoners van Madaya

Volgens de VN moeten vierhonderd inwoners zo snel mogelijk worden geëvacueerd, omdat ze anders sterven van de honger. Medewerkers van het Rode Kruis hebben gekeken hoe de inwoners eraan toe zijn.

"Mensen zwaaiden toen we de stad gisteren binnenreden", zei Juriaan Lahr van het Rode Kruis in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze zagen er moe en verzwakt uit." Sommige bewoners verbrandden volgens Lahr afval om warm te blijven.

"Het is erg belangrijk dat we de hulpgoederen hebben gebracht. Vanochtend vertrekken onze vrachtwagens weer, maar we hopen donderdag met een nieuw konvooi terug te keren."

Foah en Kefraya

Donderdag stuurt het Rode Kruis ook opnieuw konvooien naar de steden Foah en Kefraya, die net als Madaya worden belegerd. Lahr benadrukt dat er nog altijd tal van plaatsen in Syrië zijn waar het Rode Kruis weinig of geen toegang heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl