Mark Rutte, Claude Juncker en Frans Timmermans bij het Scheepvaartmuseum
NOS Nieuws

Rutte: vluchtelingenaantallen moeten flink omlaag

"Er is geen tijd te verliezen", zei premier Rutte in een toelichting op het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Hij zei dat het van cruciaal belang is om de vluchtelingenstroom flink in te dammen.

Hij zei dat geen land dit soort problemen alleen kan oplossen en dat de 28 lidstaten van de EU goed moeten samenwerken. "Europa zal de problemen tackelen", zei hij.

Hij voegde daaraan toe dat de lidstaten de vluchtelingenopvang eerlijk moeten verdelen en dat elk land moet zorgen voor goede opvang.

Herverdeling

De Nederlandse premier vindt dat we bescheiden moeten zijn over het voorzitterschap. "We kunnen als voorzitter van de Europese Unie de problemen niet oplossen, maar we kunnen wel meehelpen aan het vinden van een oplossing."

Vicevoorzitter Timmermans van de Europese Commissie zei dat Europa een deel van de oplossing moet zijn en geen deel van het probleem. Hij zei te hopen dat alle lidstaten zich onder het Nederlandse voorzitterschap gaan houden aan de afspraken over de herverdeling van vluchtelingen.

De Europese Commissie is vandaag op bezoek in Nederland, omdat Nederland het komende half jaar voorzitter van de Europese Unie is.

De commissieleden lunchen straks met koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Vanmiddag gaan ze naar Den Haag, waar ze een ontmoeting hebben met leden van de Eerste en Tweede Kamer.

  • ANP
    Premier Mark Rutte drinkt een kopje koffie met voorzitter Claude Juncker van de Europese Commissie
  • ANP
    Met de voltallige commissie op de foto

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl