NOS Nieuws

Ook Europese beurzen diep in het rood

De aandelenbeurzen in Azië en Europa staan dieprood en de olieprijs daalt steeds verder. De beurzen in China moesten opnieuw de deuren sluiten omdat de koersen te ver waren gezakt, met 7 procent. Tokio en Hongkong sloten met verliezen tot 3 procent en de Europese beurzen gingen bij opening met meer dan 3 procent omlaag.

Ook de AEX staat in het eerste uur van de handel op een verlies van meer dan 3 procent. De Amsterdamse beursgraadmeter staat nu op 413 punten, het niveau van een jaar geleden. In vier dagen tijd is de AEX dit jaar al 6 procent kwijtgeraakt.

De olieprijs is net als gisteren met 5 procent gedaald. Zorgen over de wereldeconomie vertalen zich in een lagere vraag naar energie en andere grondstoffen. De overproductie door alle olieproducerende landen doet er nog een schepje bovenop. Brent-olie noteert nu 32,50 dollar voor een vat, de laagste prijs in bijna twaalf jaar.

Vloerkleed

De beursmalaise begon maandag, op de eerste beursdag van het nieuwe jaar, met een voortijdige sluiting van de Chinese beurzen na koersdalingen van meer dan 7 procent. Na een adempauze op dinsdag keerde de onrust gisteren en vandaag in volle hevigheid terug. Extra geld in de markt, wisselkoersaanpassingen en nieuwe handelsmaatregelen om beurspaniek en een crash af te remmen lijken de Chinese markten niet te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl