Een Chinese investeerder volgt via schermen in Peking de beursontwikkelingen
NOS Nieuws

Chinese beursregels verergeren koersdalingen

Voor de tweede keer deze week is de aandelenhandel in China stilgelegd omdat de koersen te hard daalden. Het nieuwe veiligheidsmechanisme, dat paniekverkopen moet tegengaan, schrijft voor dat de handel een kwartier moet worden stilgelegd als de koersen met meer dan 5 procent dalen.

Toen de handel vanochtend na dat kwartiertje werd hervat, kelderden de koersen onmiddellijk verder. In overeenstemming met de nieuwe regels werd de handel definitief gestaakt toen de daling 7 procent was.

Echt anders

Achterliggende oorzaak is de haperende economische groei in China en het wantrouwen over de officiële groeicijfers. De oorzaak van de onrust van vandaag is de devaluatie van de Chinese munt. De koers van de yuan werd ten opzichte van de Amerikaanse dollar met 0,5 procent verlaagd.

Maar er spelen ook andere dingen. Correspondent Marieke de Vries wijst erop dat de Chinese beurs anders opereert dan de meeste andere grote beurzen: "In China zijn veel meer particuliere beleggers. Maar liefst 80 procent van de beleggers zijn private partijen, tegen slechts 20 procent institutionele beleggers. Daardoor krijg je veel sneller dit soort paniekreacties en beurskrachs dan op andere beurzen." Op de Europese en Amerikaanse beurzen is die verhouding precies omgekeerd.

Volgens De Vries is er in China veel kritiek op het nieuwe veiligheidsmechanisme. Het oude veiligheidsmechanisme schreef voor dat aandelen die met meer dan 10 procent in waarde daalden, van de beurs gehaald moesten worden. De Vries: "Nu verdwijnen niet alleen de slechte aandelen, maar verdwijnen ze allemaal en kan de beurs zich niet meer zelfstandig herstellen doordat hij de rest van de dag dichtblijft."

Gewoon failliet

De Vries: "Afgelopen zomer heeft de Chinese overheid ingegrepen door zelf veel aandelen op te kopen. Deze keer gaan er stemmen op dat de overheid zich er nu een keer niet mee moet bemoeien, zodat bedrijven eens gewoon failliet kunnen gaan en slechte aandelen van de beurs verdwijnen. Want pas dan kun je een gezonde aandelenhandel krijgen."

De Vries verwacht dat de Chinese overheid toch weer zal ingrijpen om de markt nog een keer kunstmatig te redden.

Financieel analist Xiao

De Chinese financieel analist Xiao noemt nog een andere oorzaak van de recente beursdalingen: volgens een ouderwets systeem mogen beleggers de door hen gekochte aandelen pas een dag later weer van de hand doen. Dat maakt beleggers bang om aandelen te kopen, omdat ze er misschien niet snel genoeg vanaf kunnen.

Wat volgens Xiao ook niet helpt, is dat mensen tegenwoordig in meer financiële producten kunnen investeren dan alleen aandelen op de beurs. Na de recente onrust zoeken Chinezen hun heil bij financiële producten op internet. Geld vloeit dus weg van de beurzen en dat is niet goed voor de koersen.

Toch maakt Xiao zich niet al te veel zorgen. Hij denkt dat de Chinese beurzen bezig zijn zich aan te passen aan een 'normaal' niveau. Volgens de analist moet de prijs naar beneden omdat Chinese aandelen misschien wel gewoon te duur zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl