NOS Sport

Verhaeren: uittocht Nederlandse zwemsters niet zorgwekkend

Verhaeren: vertrek Nederlandse zwemsters niet zorgwekkend

Jacco Verhaeren maakt zich niet al te veel zorgen over het feit dat een aantal Nederlandse zwemsters hun heil in het buitenland is gaan zoeken. Aan de Nederlandse faciliteiten ligt het zeker niet, aldus de bondscoach van de Australische zwemmers tijdens een bezoek aan Eindhoven.

"Ik denk dat de faciliteiten zoals hier in Eindhoven tot de beste van de wereld behoren. Met goede coaches, goede begeleiding, alles erop en eraan. Ik heb inmiddels veel gezien van de zwemwereld, ook buiten Europa, en wat hier staat, is redelijk onvergelijkbaar", aldus Verhaeren. "Voor mij is er geen enkele reden dat een Nederlandse zwemmer om technische redenen naar het buitenland vertrekt."

'Atleten volgen hun hart'

Toch hebben verschillende zwemsters afgelopen jaar besloten om uit Nederland te vertrekken. Sharon van Rouwendaal en Femke Heemskerk gingen naar Frankrijk en Moniek Nijhuis verruilde Eindhoven voor Engeland.

"Dat het soms gebeurt, is meer een gevoelskwestie. Dat iemand een betere connectie met een andere coach in het buitenland heeft, dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Ik vind het in dat opzicht ook niet zo zorgwekkend. Ik denk dat deze atleten hun hart volgen."

Binnenboord houden

Het heeft voor de zwembond dan ook geen zin om te proberen de zwemsters binnenboord te houden, vindt Verhaeren. "Zwemmers overtuigen dat ze ergens moeten blijven, dat werkt niet. Maar kwaliteit blijven bieden zoals hier nu gebeurt, is de grootste garantie dat ze hier in Nederland blijven trainen. En deze faciliteiten verdienen dat ook."

Verhaeren is sinds 2013 bondscoach in Australië en verlengde vorige maand zijn contract met vier jaar. "Het is een blijk van vertrouwen en tevredenheid, een jaar voor de Olympische Spelen. Ik had het zelf ook niet verwacht. De bedoeling was eigenlijk dat we Rio zouden afwachten, dus het is een mooie opsteker."

'Onderschat nooit een olympisch kampioen, en zeker Ranomi niet'

In Australië is Verhaeren ook de coach van de zusjes Bronte en Cate Campbell, grote concurrenten van Ranomi Kromowidjojo als het om olympische medailles gaat. "Maar dat gevaar is wederzijds", aldus Verhaeren. "Er zijn momenteel vier à zes zwemsters die aanspraak kunnen maken op een gouden medaille. De verschillen zijn kleiner en kleiner aan het worden."

Bij het Duel in the Pool evenaarde Kromowidjojo vorige maand haar wereldrecord op de 50 meter vrije slag. Hoewel ze zelf zegt dat ze de olympische flow nog mist, denkt haar voormalige coach dat 'Kromo' tot veel in staat is.

"Ik vond haar 50 meter vrij bij het Duel in the Pool misschien zelfs wel verrassend, zeker na de EK. Het was een heel sterke wedstrijd. Daar liet ze natuurlijk wel weer even zien wat haar niveau eigenlijk is en waar ze toe in staat is. Daar zijn we nog niet vanaf. Onderschat nooit een olympisch kampioen, en zeker Ranomi niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl