De Peugeot 308 werd afgelopen jaar het meest geregistreerd
NOS Nieuws

Veel autoregistraties december door aanscherping bijtellingsregels

Afgelopen maand werden er bijna 70.000 auto's geregistreerd. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van december 2014. Dat blijkt uit cijfers van de BOVAG, RAI en RDC.

De stijging werd veroorzaakt doordat vanaf vandaag aangescherpte bijtellingsregels gelden. Voor auto's die het afgelopen jaar op kenteken zijn gezet gelden de voordelige regels nog. Vooral leasemaatschappijen hebben daarom veel auto's op naam gezet, zodat toekomstige berijders de komende vijf jaar van de oude bijtellingen kunnen profiteren.

Over het hele jaar zijn de registraties met 16 procent toegenomen, naar 449.350. Dat het aantal flink is gestegen betekent niet er ook direct meer auto's op de weg komen. Veel registraties zijn naar voren getrokken, het aantal nieuwe registraties zal de eerste maanden van dit jaar waarschijnlijk dan ook lager uitvallen dan normaal.

Bijtelling

Wie een auto van de zaak ook privé gebruikt, moet een percentage van de waarde van de auto optellen bij zijn of haar inkomen. Daar heft de fiscus belasting over. Hoe zuiniger de auto, hoe lager de bijtelling. Komend jaar worden tarieven voor verschillende modellen verhoogd.

Zo stijgt de bijtelling van de Peugeot 308 van 14 naar 21 procent. Dat model werd afgelopen jaar het meest verkocht.

Volkswagen

Het meest geregistreerde automerk van het afgelopen jaar is Volkswagen. De affaire met sjoemelsoftware lijkt daarmee in 2015 maar een beperkte invloed gehad op de verkoop.

De BOVAG denkt de hoge verkoopcijfers bij Volkswagen komen doordat het bedrijf veel modellen in de gunstige bijtellingscategorie heeft. "Ook worden veel auto's op maat besteld, daarvan duurt het even voor ze geleverd zijn. Of het schandaal effect heeft op de verkoop van Volkswagen zullen we daarom pas de komende maanden zien", zegt woordvoerder Paul de Waal.

Meest geregistreerde automerken van 2015

aantalmarktaandeel
1 .Volkswagen56.323 12,5 %
2. Peugeot49.22110, 9 %
3. Renault35.209 7,8%
4. Opel25.447 5,7%
5. Ford25.219 5,6%

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl