De verkoop van ruim 4000 Volkswagens is stilgelegd.
NOS Nieuws

Volkswagen roept 160.000 Nederlandse auto's terug

Volkswagen gaat in Nederland 160.000 auto's terugroepen die zijn uitgerust met de software waarmee uitstoottests zijn gemanipuleerd. Dat is bekendgemaakt door de Nederlandse importeur Pon. Het gaat om personenauto's en bestelbusjes van de merken Volkswagen, Audi, Skoda en Seat.

De terugroepactie gaat in zodra de technische oplossing in Duitsland gemaakt is. Vervolgens worden de automobilisten om wie het gaat ingelicht. Bij de dealer wordt de software aangepast.

Belasting

Het ministerie van Financiën heeft laten weten dat er voor de bestaande leasecontracten niets zal veranderen aan de bijtelling.

Onduidelijk is wat de gevolgen precies zijn voor de auto's. "Maar als de auto wordt aangepast aan de testwaarden, dan zal hij dus minder vermogen gaan leveren", zegt hoogleraar motortechniek Maarten Steinbuch van de TU Eindhoven. "De vraag is of mensen dan ook teruggaan met hun auto."

Wereldwijd

Eerder op de dag meldde persbureau Reuters dat Volkswagen wereldwijd 11 miljoen dieselauto's terugroept. De nieuwe topman Matthias Müller zou dat hebben bekendgemaakt op een besloten bijeenkomst op het hoofdkantoor in Wolfsburg.

Anderhalve week geleden werd duidelijk dat Volkswagen dieselauto's voorziet van software die ervoor zorgt dat de auto's in de laboratoriumtest schonere prestaties leveren dan op de weg. Het autobedrijf staat nu onder grote druk om zijn dieselauto's zo aan te passen dat de emissieproeven niet meer kunnen worden gemanipuleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl