In New Delhi is 15 keer zoveel fijnstof in de lucht als WHO-normen voorschrijven
NOS Nieuws

Luchtvervuiling dwingt Indiërs om auto te laten staan

In New Delhi is het kenteken de komende twee weken bepalend of een auto de weg op mag. Om luchtvervuiling in de Indiase hoofdstad tegen te gaan moeten inwoners hun auto om de dag laten staan. De stad sluit daarmee aan in het rijtje wereldsteden dat via dergelijke maatregelen de luchtkwaliteit wil verbeteren.

New Delhi heeft een uitzondering gemaakt voor politici, vrouwen en zieken. Ook voor brommers en scooters gelden geen beperkingen.

Automobilisten die de weg op gaan terwijl het volgens het laatste nummer van hun kenteken niet hun dag is kunnen een boete krijgen van zo'n 30 euro. Bestuurders die vandaag staande werden gehouden kregen vaak alleen een waarschuwing.

  • EPA
    Vrijwillige buurtwachten lopen met actieborden over straat
  • EPA
    Pamflet dat de vrijwilligers uitdelen op straat
  • EPA
    Alleen maar auto's met oneven nummerborden op straat en toch nog filnke drukte

Meest vervuilde stad

De maatregelen in New Delhi zijn hard nodig. De stad telt 8,5 miljoen auto's en elke dag komen er zo'n 1400 nieuwe bij. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is het de meest vervuilde stad in de wereld.

Vorige maand nam ook Peking noodmaatregelen tegen de zware smog. Ook in de Chinese hoofdstad mochten auto's met even nummerborden de ene dag en auto's met oneven nummerborden de andere dag de weg op.

Parijs heeft dit jaar vergelijkbare maatregelen met nummerborden genomen. Afgelopen week mochten in Rome en Milaan op delen van de dag zelfs helemaal geen auto's rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl