Militairen in de straten van Brussel
NOS Nieuws

'Terreurverdachten Brussel gelinkt aan motorclub'

De twee terreurverdachten die maandag werden opgepakt in Brussel waren lid van een motorclub. Volgens Belgische media waren de twee arrestanten Saïd K. en Mohamed K. lid van de Kamikaze Riders en beraamden zij in november vanuit het clubhuis hun terreurplannen.

De twee werden samen met vier anderen opgepakt omdat ze volgens de Belgische justitie aanslagen hadden voorbereid op 'symbolische plaatsen' in Brussel. Onder meer het politiebureau aan de Grote Markt zou een doelwit zijn geweest.

'Terreurverdachten Brussel gelinkt aan motorclub'

Het is voor het eerst dat er een directe link wordt gelegd tussen terreurverdachten en motorclubs, zegt VRT-verslaggever Fatma Taspinar in het NOS Radio 1 Journaal. "Belgische motorbendes worden doorgaans niet in verband gebracht met sympathieën voor terreurgroepen als Islamitische Staat (IS). De bendes staan vaak voor andere dingen en daarom is het vreemd."

Motorstunts

Toch is al lange tijd bekend dat een individueel lid van de motorbende extremistische ideeën had. "Een van de twee mannen die zijn aangehouden kwam in 2013 al in beeld bij de autoriteiten, omdat hij levensgevaarlijke motorstunts uithaalde op autowegen bij Brussel. In die tijd verspreidde hij al geregeld radicale theorieën op sociale media. Hij stond toen al bekend als gevaarlijke jihadist."

Deze man was ook lid van Sharia4Belgium, melden Belgische media. De groep werd begin dit jaar door de rechtbank in België bestempeld als terroristische organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl