Michel Mulder
NOS Schaatsen

NK afstanden: de voorspellingen van Wennemars en Hersman

Met de KPN NK afstanden, vanaf morgen in Heerenveen, begint het schaatsseizoen voor de meeste schaatsers pas echt. Er staan voor het eerst dit seizoen nationale titels op het spel, maar er liggen ook startbewijzen voor de EK allround en de WK afstanden klaar.

Analyticus Erben Wennemars en commentator Martin Hersman blikken vooruit op het toernooi in Thialf. De oud-schaatsers laten hun licht schijnen over de twee verliezers van het voorseizoen en wagen zich aan voorspellingen.

Hoe gaat Ireen Wüst het doen?

Wennemars: "Ireen Wüst gaat zich voor alle afstanden plaatsen en dus ook voor de EK allround. Met het allrounden heeft ze het geluk dat het niveau in Nederland niet hoog is. Dus ze komt dan altijd bij de eerste drie. Als dat niet lukt, gaat het wel heel slecht met Ireen."

"De 1.000 meter gaat ze ook rijden, maar dat snap ik niet. Voordeel is wel dat het de laatste afstand is voor haar. En als je alle namen bekijkt, zou plaatsing voor de WK misschien nog wel moeten lukken. Het belangrijkste voor Ireen is dat ze meedoet om NK-titels. Ik hoop dat ze ook één of meerdere titels pakt. In ieder geval meer dan alleen kwalificatie. Want kwalificatie moet geen probleem zijn, ook niet voor een slechte Ireen Wüst."

Wüst: wie weet krijg ik de flow te pakken

Hersman: "Ireen gaat zich gewoon plaatsen voor de EK allround en minimaal voor één afstand op de WK afstanden. Haar trainingswedstrijd van vorige week heeft haar goed gedaan. Ze reed op de 1.000 meter 1.17,00 en dat is heel goed."

"Ik zeg daarmee niet dat ze een WK-ticket pakt op de 1.000 meter, maar die race heeft haar wel een beslissend zetje in haar rug gegeven om het goede gevoel terug te krijgen. En dan is er ook nog eens een hoofdsponsor. Dus dat zit wel goed."

Kan Michel Mulder weer aanhaken bij de Nederlandse top?

Wennemars: "Dat is een groot probleem. Ireen kan haar kansen nog spreiden, Michel is volledig afhankelijk van de 500 meter. En laat die afstand nou net het zwaarst bezet zijn bij de mannen. Er zijn zeker vijf of zes mannen die zich kunnen plaatsen voor de WK. Alleen in heel goeden doen kan hij het halen."

"Het wordt een zware opgave. Er is weinig overtuiging, op de baan en naast de baan. Dat zag je al in zijn interview na de wereldbeker in Heerenveen. Hij wist niet meer hoe hij ooit zijn baanrecord van 34,3 had gereden. Dit weekend kan het gewoon zijn dat je je met 34,9 niet plaatst. Kai Verbij is al zeker, er komen er nog maar twee bij."

Hersman: "Lastig. Eigenlijk heeft hij alleen de 500 meter. Hij heeft wel goed geloot. Hij start in de laatste rit tegen Gerben Jorritsma. Maar ik wil niet heel negatief zijn over Mulder. Hij is wel een absolute kampioen."

"In de wereldbeker reed hij heel slecht, dat weet hij zelf ook. Toch heeft Michel wel die ervaring om op dit soort momenten te pieken. Hij kan het. En er gebeuren de raarste dingen op de 500 meter, al jaren. De rest is ook niet in topvorm. Het ligt echt open."

Welke man gaat verrassen in positieve zin?

Wennemars: "Ik denk dat Kai Verbij gaat verrassen bij de mannen. Hij doet al wel mee, maar hij heeft nog geen nationale titel. Ik denk dat Verbij de komende dagen Nederlandse titels pakt op zowel de 500 als de 1.000 meter."

Hersman: "Dat vind ik zo moeilijk. Ik ga er niet uitkomen. Wat ik wel denk, en dat kun je misschien wel als verrassing zien, is dat het op de middellange afstanden een enorme strijd wordt tussen Thomas Krol en Kjeld Nuis. Hoewel Nuis al geplaatst is voor de WK afstanden, wil hij ook graag Nederlands kampioen worden. Ik verwacht dat Krol een van zijn grootste uitdagers is."

Welke vrouw gaat verrassen in positieve zin?

Wennemars: "Dat gaat Jorien ter Mors worden. En dan doel ik op de 1.500 meter. Die gaat zij winnen en aangezien zij die niet meer heeft gereden sinds de Olympische Spelen in Sotsji, vind ik het zeker een verrassing als dat gebeurt."

Hersman: "Ireen Wüst pakt een titel. Dat vind ik toch wel een verrassing. Ik heb dan wel gezegd dat ze zich gewoon gaat plaatsen voor de EK allround en op minimaal één afstand bij de WK, maar echt een nationale titel... Dat zou wel een verrassing zijn na zo'n voorseizoen."

Welke schaatsers plaatsen zich voor de EK allround in Minsk (9 en 10 januari)?

Voorspelling Wennemars

MannenVrouwen
Sven KramerMarije Joling
Jorrit BergsmaIreen Wüst
Jan BlokhuijsenMarrit Leenstra *

* Gaat zeer waarschijnlijk niet naar de EK allround als ze zich plaatst.

Voorspelling Martin Hersman

MannenVrouwen
Sven KramerIreen Wüst
Jorrit BergsmaMarije Joling
Douwe de VriesAntoinette de Jong

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl