De Turkse minister van EU-Zaken Volkan Bozkir
NOS Nieuws

'Turken vanaf oktober visumvrij naar Schengengebied'

Turken kunnen vanaf oktober visumvrij naar het Schengengebied reizen. Volgens de Turkse minister van EU-Zaken, Volkan Bozkir, is dat afgesproken met de Europese Unie. Bozkir zegt dat hiermee "aan een van de belangrijkste verwachtingen van de Turken wordt voldaan".

Dat de visumverplichting voor Turken zou verdwijnen was al bekend. Turkije moest daarvoor nog wel aan een aantal voorwaarden voldoen die waren vastgelegd in het vluchtelingenakkoord tussen Turkije en de EU.

Op basis van de uitspraken van Bozkir lijkt de zaak nu beklonken. Vanuit Brussel is dat nog niet bevestigd.

Vluchtelingen

Naast visumvrij reizen werd in november afgesproken dat de Turken, in ruil voor het indammen van de vluchtelingenstroom, drie miljard euro krijgen voor de opvang van vluchtelingen. Ook zijn de onderhandelingen over een Turks EU-lidmaatschap hervat.

PVV-leider Geert Wilders uitte zich eerder zeer kritisch over het akkoord. Op Twitter schreef hij: "Drie miljard euro voor de Turken. En vanaf 2016 visumvrij reizen van Turken naar Nederland. Onze leiders zijn ziek."

Volgens de Turken is de visumplicht op dit moment veel gedoe. Vooral Turken die vaak naar Europa moeten voor zaken of familiebezoek ondervinden er hinder van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl