Marcos Rojo kwam in 2012 naar Sporting Lissabon
NOS Voetbal

Sporting Lissabon verliest miljoenenzaak van Doyen Sports

Sporting Lissabon moet van het internationaal sporttribunaal CAS twaalf miljoen euro betalen aan investeringsmaatschappij Doyen Sports voor de verkoop van Marcos Rojo aan Manchester United.

De uitspraak is saillant omdat FC Twente ook een overeenkomst had met Doyen. Mede als gevolg van de ongeoorloofde afspraken tussen Twente en Doyen is de eredivisieclub in problemen gekomen.

Voetbalbond KNVB oordeelde dat Doyen de afgelopen jaren illegale inmenging had in het transferbeleid, met als gevolg dat FC Twente is gestraft met een geldboete en een driejarig verbod op het voetballen in Europa.

Transfer naar United

Sporting Lissabon had een vergelijkbare samenwerking met Doyen. De Argentijnse verdediger Rojo kwam in 2012 van Spartak Moskou naar Sporting. Van de transfersom van vier miljoen euro betaalde Doyen destijds drie miljoen, in ruil waarvoor Doyen driekwart van de transferrechten van Rojo in handen kreeg.

Volgens de Portugese voetbalclub zou Doyen daarna diverse clubs hebben benaderd voor de verkoop van de Argentijnse verdediger, met een transfer naar Manchester United in 2014 als gevolg. De investeringsmaatschappij eiste 75 procent van het transferbedrag dat Sporting ontving.

Blijkbaar zijn boeven en bandieten tegenwoordig de baas in de voetballerij.

Bruno de Carvalho, voorzitter van Sporting Lissabon

Zonder toestemming

Sporting weigerde dat te betalen, omdat de club vindt dat Doyen contractbreuk heeft gepleegd en zonder toestemming met meerdere clubs onderhandeld heeft over de speler. Dat laatste is volgens het sporttribunaal niet bewezen waardoor de Portugese club twaalf miljoen euro moet overmaken aan Doyen.

"Het voetbal heeft verloren", zei Bruno de Carvalho, voorzitter van Sporting. "Blijkbaar zijn boeven en bandieten tegenwoordig de baas in de voetballerij. We accepteren dit vonnis niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl