Oud-UCI-voorzitter Hein Verbruggen
NOS Wielrennen

Deal Verbruggen en UCI alweer van de baan

De vrede leek gesloten te zijn tussen de Internationale Wielerunie, voorzitter Brian Cookson van diezelfde UCI en erevoorzitter Hein Verbruggen. Na bemiddeling van het IOC waren de strijdende partijen tot een overeenkomst gekomen, maar die heeft Cookson inmiddels weer in de prullenbak gemikt. En dat is de schuld van Verbruggen, aldus de Brit.

Cookson en Verbruggen lagen sinds het CIRC-rapport in maart van dit jaar met elkaar in de clinch. In dat verslag werd de Nederlander ervan beticht dat er gedurende zijn ambtstermijn (1991-2005) positieve dopingtests door de UCI-leiding zijn genegeerd, klokkenluiders bekritiseerd werden en dat de voorzitter sommige renners bevoordeelde.

Cookson opperde daarop dat Verbruggen zijn titel van erevoorzitter zou moeten inleveren. Maar de oud-preses reageerde als door een adder gebeten en kondigde juridische stappen aan om zijn naam te zuiveren.

Zaak geschikt

Op de website Inside the Games onthulde Verbruggen maandag echter dat de zaak was geschikt en dat hij niet alleen zijn eretitel mocht behouden, maar ook nog eens een vergoeding van 40.000 euro tegemoet kon zien.

Cookson was er als de kippen bij om de deal weer te ontkrachten. "Ik heb deze zomer inderdaad een ontmoeting gehad met Verbruggen. We kwamen onder meer overeen dat hij zou stoppen met het gebruiken van zijn invloed om de UCI te bekritiseren en te schaden. Aangezien Verbruggen zich daar niet aan heeft gehouden, is de deal van de baan."

Daarnaast is er nooit geld betaald aan Verbruggen onder zijn voorzitterschap, voegde Cookson eraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl