Guus Hiddink als trainer van Chelsea
NOS VoetbalAangepast

Hiddink interim-trainer bij Chelsea

Guus Hiddink is tot het eind van dit seizoen de trainer van Chelsea. De 69-jarige Varssevelder is de opvolger van de ontslagen José Mourinho. Hiddink was in 2009 al eens tussenpaus op Stamford Bridge en won toen de FA Cup.

"Ik ben blij om hier terug te keren", zegt Hiddink op de clubsite. "Chelsea is een van de grootste clubs ter wereld, maar staat momenteel niet waar het hoort te staan. Ik ben er zeker van dat we dat kunnen omdraaien."

Ook vanuit de club heerst dat gevoel. "Onze eigenaar meneer Roman Abramovitsj en het bestuur geloven dat Guus de juiste persoon is om alles uit ons getalenteerde team te halen", klinkt het.

Hiddink is vandaag al aanwezig op Stamford Bridge voor de wedstrijd tegen Sunderland, maar assistenten Steve Holland en Eddie Newton nemen nu nog de taken waar.

Hiddink als bondscoach van Oranje

Na zijn ontslag als bondscoach van Oranje in juni zat Hiddink zonder ploeg. In Nederland heeft zijn imago door de slechte prestaties met de nummer drie van het WK van 2014 een flinke deuk opgelopen, maar in Engeland geniet Hiddink nog altijd een grote reputatie.

Zijn goede band met Chelsea-eigenaar Abramovitsj spreekt ook in zijn voordeel. Hiddink hielp zijn bemiddelde Russische vriend in 2009 al eens uit de brand bij Chelsea, toen hij het ontslag van Felipe Scolari moest opvangen. Hij combineerde die interim-job met zijn baan als bondscoach van Rusland.

2009: Hiddink viert met de spelers van Chelsea de bekerwinst

Het verblijf in Londen van Hiddink was destijds erg succesvol. Het team begon weer te winnen en Chelsea eindigde uiteindelijk op de derde plaats in de Premier League. In de Champions League leek de ploeg zelfs op weg naar de finale, maar Barcelona gooide in de blessuretijd van de halve finale roet in het eten.

Desondanks nam Hiddink afscheid met een hoofdprijs. Ten koste van Everton werd de FA Cup veroverd. De spelers en fans liepen weg met de manager, maar Hiddink besloot zich weer volledig te concentreren op zijn bondscoachschap in Rusland.

Mourinho 'out'

Donderdag werd Mourinho door Chelsea ontslagen. De Portugees leidde de Londenaren zeven maanden geleden nog naar de titel, maar dit seizoen lukte er maar weinig bij de Blues. Negen van de zestien competitiewedstrijden gingen verloren.

Mede daardoor staat Chelsea nu zestiende in de Premier League, twee plaatsen boven de degradatiestreep.

José Mourinho op de bank van Chelsea

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl