Enkele van de wapen die door de terroristen werden gebruikt
NOS Nieuws

Vriend San Bernardino-schutters aangehouden

De politie in Californië heeft de man gearresteerd die wapens heeft geregeld voor de twee terroristen die aanslagen pleegden in San Bernardino op 2 december.

Enrique Marquez zou de wapens waarmee Syed Rizwan Farook en zijn vrouw Tashfeen Malik 14 mensen doodschoten in een zorgcentrum illegaal hebben gekocht. Het terreurechtpaar werd na de terreurdaad doodgeschoten in een schietpartij met de politie.

Een actieve rol in de aanslag had Marquez niet en er is geen aanwijzing dat hij van tevoren van de aanslagen wist, maar volgens de Amerikaanse aanklager heeft Marquez met de wapens en ook de explosieven die bij hem zijn gevonden de terreuraanslag mede mogelijk gemaakt. Marquez was een vriend van Farook en was door hem bekeerd tot de radicale islam.

Obama

Marquez wordt ook van terrorisme beschuldigd. Farook en hij zouden al in 2011 en 2012 plannen hebben gesmeed om aanslagen te plegen in de VS. Het zou gaan om aanslagen op een school en een snelweg tijdens de spits. Dat heeft Marquez aan de politie verteld.

Eerder werd al het huis van Marquez doorzocht door de FBI. Later vandaag bezoekt president Obama San Bernardino waar hij met nabestaanden van slachtoffers zal spreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl