Een aantal fotografen neemt foto's van de lancering van de raket die de drie astronauten naar ruimtestation ISS brengt
NOS Nieuws

In beeld: Britse astronaut begint ruimtereis

De Britse astronaut Tim Peake is begonnen aan zijn reis naar ruimtestation ISS. Hij is de eerste Brit die door ruimtevaartorganisatie ESA de ruimte in wordt gestuurd. Zijn raket werd gelanceerd vanaf een lanceerbasis in Kazachstan.

Het ruimtevaartuig, een Sojoez TMA-19M uit Rusland, werd gelanceerd vanaf een lanceerbasis in Kazachtsan

Peake, een 43-jarige oud-legerofficier, gaat samen met de Amerikaan Tim Kopra en de Rus Joeri Malentsjenko op missie. De drie astronauten gaan onderzoek doen en reparaties uitvoeren in het internationale ruimtestation ISS.

Peake (l), Kopra en Malentsjenko vlak voordat zij de raket instappen

Het vertrek van de Britse astronaut werd in Groot-Brittannië met grote belangstelling gevolgd. De Britten leverden nooit eerder astronauten aan ESA, omdat zij decennialang niet meebetaalden aan het bemande ruimtevaartprogramma van de Europese ruimtevaartorganisatie.

Een aantal Britse jeugdvrienden van de astronaut kijkt gespannen naar de lancering in een clubhuis in Westbourne, waar Peake met zijn gezin woont

Peake vindt het belangrijk om zijn ervaringen te delen met landgenoten. Tijdens zijn verblijf in de ruimte wil hij via sociale media in contact blijven met Britse scholieren.

Britse leerlingen komen samen in het Science Museum in Londen om de lancering van Peake te bekijken

De Britse astronaut blijft zo'n zes maanden in ruimtestation ISS. Tijdens zijn verblijf zal hij onder meer onderzoek doen naar astma, ouderdom en de ontwikkeling van bloedvaten in de ruimte. Zijn twee kinderen, van 4 en 7 jaar oud, moeten het al die tijd zonder hun vader doen.

De 43-jarige Peake neemt afscheid van zijn kinderen, die 4 en 7 jaar oud zijn

Helen Sharman, de allereerste Brit in de ruimte, gaf Peake voor zijn vertrek advies. Zij zei dat de astronaut het uitzicht goed in zich moet opnemen. "Het is zo ontzettend mooi in de ruimte", zei Sharman. "Dat blijf je voor altijd missen als je weer terug bent."

De Soyuz-raket verdwijnt langzaam uit het zicht

Peake, Kopra en Malentsjenko komen vanavond aan bij het ISS. De aankomst van de raket wordt om 20.00 uur Nederlandse tijd uitgezonden op BBC Two.

Britse astronaut begint ruimtereis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl