Het terrein van chemiebedrijf Dow Chemical in Terneuzen

Megafusie chemische sector, DuPont en Dow Chemical gaan samen

Dow Chemical en DuPont gaan fuseren. Het is de grootste fusie in de chemiesector uit de geschiedenis. Samen hebben de bedrijven een marktwaarde van 180 miljard euro. De gezamenlijke omzet bedroeg in 2014 46 miljard euro. De bedrijven zijn van plan om het nieuwe bedrijf DowDuPont vervolgens binnen twee jaar in drieën te splitsen. Er komen concerns op het gebied van landbouw, materiaalproductie en speciale producten.

Het nieuws over de op handen zijnde fusie kwam eerder deze week al naar buiten.

Werkgelegenheid

DuPont kondigt tegelijk een reorganisatie aan, waardoor wereldwijd 10 procent van de 55.000 tot 60.000 werknemers van het bedrijf zijn baan verliest. Waar er banen verdwijnen wordt in de loop van de komende weken duidelijk. In Nederland werken 550 mensen bij het bedrijf, verdeeld over zes locaties.

Dow Chemical maakte eerder dit jaar al bekend dat er wereldwijd bijna 2000 banen worden geschrapt. Bij Dow Chemical werken ruim 53 duizend mensen.

Terneuzen

De op één grootste productielocatie van Dow Chemical wereldwijd staat in Terneuzen. Daar werken 1700 mensen in verschillende fabrieken. De locatie biedt daarnaast werk aan duizenden mensen van bedrijven die worden ingehuurd, bijvoorbeeld voor onderhoud. In Terneuzen worden ruwe grondstoffen verwerkt tot basisgrondstoffen voor uiteenlopende producten van kunststof.

Wat de fusie voor de Nederlandse werknemers van DuPont en Dow Chemical gaat betekenen is volgens woordvoerders van de bedrijven nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl