Chemiebedrijf Dow Chemical in Terneuzen.
NOS Nieuws

'Dow Chemical en DuPont praten over fusie'

De Amerikaanse chemiegiganten Dow Chemical en DuPont voeren gesprekken over een fusie, melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Mogelijk wordt deze week al een overeenkomst aangekondigd. Het zou de grootste fusie ooit in de chemiesector zijn.

Na een fusie zal het nieuwe bedrijf mogelijk worden opgesplitst in twee of drie losse ondernemingen, om problemen met kartelwaakhonden te voorkomen. Woordvoerders van de bedrijven willen geen commentaar geven op de overnamegeruchten.

Dow Chemical en DuPont, twee iconen in het Amerikaanse bedrijfsleven, vormen samen het op één na grootste chemieconcern na het Duitse BASF.

Marktwaarde

DuPont en Dow zijn ongeveer even groot. DuPont heeft een marktwaarde van 58 miljard dollar (ruim 53 miljard euro), de marktwaarde van Dow is 59 miljard dollar (ongeveer 54 miljard euro). Een samensmelting zou voor drie miljard dollar (bijna drie miljard euro) aan kostenbesparingen opleveren, menen kenners.

Er zou al bepaald zijn wie de leiding krijgen van de nieuwe multinational: Andrew Liveris van Dow en DuPont-baas Ed Breen. Laatstgenoemde heeft ervaring in het opbreken van ondernemingen, zoals bij het Amerikaanse Tyco.

Zeeuws-Vlaanderen

Beide multinationals zijn ook in Nederland actief. Dow Terneuzen is met 17 fabrieken en ongeveer 1700 medewerkers de op één na grootste productielocatie van the Dow Chemical Company. Dow is als grootste werkgever in Zeeuws-Vlaanderen van groot economisch en maatschappelijk belang.

Dow houdt zich bezig met het duurzaam oplossen van - zoals het bedrijf zelf zegt - "de meest dringende problemen in de wereld", zoals het voorzien in de behoefte aan schoon drinkwater, het opwekken van duurzame energie en het verbeteren van de landbouwproductiviteit. Centraal in het bedrijf zijn de krakers. Hier worden tussenproducten als ethyleen, propyleen, 1,3-butadieen en benzeen vervaardigd.

De producten worden gebruikt voor bijvoorbeeld lijm voor de verpakkingsindustrie, schoonmaakmiddelen voor bijvoorbeeld stomerijen, maar ook om ons drinkwater schoner en veiliger te maken en bestrijdingsmiddelen in de landbouw.

Volgens Dow wordt wereldwijd bij 95 procent van de telefoons en tablets gebruik gemaakt van materialen en technieken van deze chemiereus.

Tandenborstels

DuPont heeft in ons land vestigingen in Landgraaf, Leiden, Ouderkerk aan den IJssel en Zaandam. De chemiereus maakt onder meer haren voor tandenborstels en verfkwasten, enzymen die gebruikt worden in wasmiddelen en diervoeding, lecithine als antiklontmiddel in poeders voor sauzen, antistuifmiddel voor bakmeel, antiplakmiddel voor donuts (om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken) en emulgator om bijvoorbeeld chocopasta smeerbaar te maken.

Ook maakt het bedrijf verdikkings-, bind- en geleermiddelen voor yoghurt, dressings en ijs. Deze producten worden trouwens ook toegepast in de textielindustrie, bij papierproductie, aardoliewinning en in cosmetica.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl