Het is de vraag of de Syrische oppositie echt op één lijn is gekomen
NOS Nieuws

Syrische oppositie wil in januari met regime praten

De Syrische oppositie wil begin volgende maand in gesprek gaan met het regime van president Assad. Daarover zijn verschillende rebellengroepen het eens geworden in de Saudische hoofdstad Riyad. Maar het lijkt erop dat de onderlinge verdeeldheid nog altijd groot is.

Een van de belangrijkste groepen, Ahrar al-Sham, verliet vandaag de conferentie. Ahrar al-Sham is een radicaal-islamitische groep, die gesteund wordt door Saudi-Arabië. De beweging verzette zich tegen de deelname van een groepering die te dicht bij het regime zou staan en eiste bovendien dat de oppositie zou verklaren dat Syrië een islamitisch land is.

Vanavond heeft een afgevaardigde van Ahrar al-Sham toch de slotverklaring ondertekend, maar het is onduidelijk wat daarvan de waarde is. Mogelijk is er onenigheid binnen de beweging.

Het doel van de conferentie in Riyad was de Syrische oppositie op één lijn te krijgen om zo het gesprek aan te kunnen gaan met president Assad. Het is de vraag in hoeverre dat gelukt is. Ze werden het vooral eens over een aantal procedurele punten.

Zo komt er een leiderschapsgroep van 25 leden uit alle aanwezige oppositiegroepen, die vervolgens 15 onderhandelaars moeten aanwijzen. Namen zijn nog niet genoemd; dat kan al een struikelblok worden.

Verder hebben de diverse groepen vanuit hun ideologie heel andere ideeën over de toekomst van Syrië. Ze zijn het er wel over eens dat Assad meteen moet vertrekken en dat Syrië niet moet worden opgesplitst. In de verklaring staat ook dat Syrië democratisch moet zijn en dat een overgangsregering ervoor moet zorgen dat er binnen anderhalf jaar verkiezingen worden gehouden.

IS-sympathisanten

Terreurgroep Islamitische Staat, die een deel van Syrië en Irak in handen heeft, was volgens de officiële lezing niet bij de gesprekken betrokken. Maar volgens Iran, de sjiitische aartsrivaal van het soennitische Saudi-Arabië, waren er wel degelijk IS-sympathisanten in Riyad. Iran benadrukt dat terroristen niet mogen meebeslissen over de toekomst van Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl