Beeld uit een propagandavideo van Ahrar al-Sham
NOS Nieuws

Syrische rebellengroep verlaat conferentie Riyad

Een belangrijke Syrische rebellenbeweging heeft een conferentie in Riyad verlaten, waarin geprobeerd wordt de Syrische oppositie op één lijn te krijgen. De groepering Ahrar al-Sham trok zich terug uit de bijeenkomst in de Saudische hoofdstad, omdat revolutionaire groeperingen te weinig invloed zouden hebben.

De beweging keert zich met name tegen de belangrijke rol voor een andere beweging, het Nationale Coördinatie Orgaan voor Democratische Verandering. Die is volgens Ahrar al-Sham op de hand van president Assad en dus geen oppositiebeweging. Verder eist Ahrar al-Sham dat Syrië expliciet wordt beschreven als een islamitisch land.

Mogelijke mislukking

Ahrar al-Sham is een belangrijke rebellengroep in Syrië en werkt samen met de jihadistische strijdgroep al-Nusra, die op zijn beurt verbonden is aan al-Qaida. Wat het vertrek van Ahrar al-Sham betekent, is nog niet duidelijk. Mogelijk mislukt daardoor de hele conferentie.

Enkele uren eerder was de Amerikaanse minister Kerry nog optimistisch over het verloop van de besprekingen in Riyad. De deelnemers hadden al besloten een groep van 25 leiders uit alle geledingen van de oppositie samen te stellen. Ook moeten er vijftien onderhandelaars worden aangewezen voor besprekingen met vertegenwoordigers van het regime van president Assad.

De deelnemers zouden het er ook over eens zijn dat president Assad geen deel mag uitmaken van een overgangsregering in Syrië. Ook lag er een oproep klaar aan de VN om Assad tot een aantal handreikingen te dwingen, zoals het stopzetten van executies van politieke tegenstanders, het vrijlaten van gevangenen, het beëindigen van belegeringen en het toelaten van humanitaire hulp.

Terroristen

Iran is kritisch over de conferentie in Riyad. Het sjiitische land, aartsrivaal van het soennitische Saudi-Arabië, zegt dat er groepen meepraten die verbonden zijn aan Islamitische Staat. Volgens Iran mogen terroristen niet meebeslissen over de toekomst van Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl